Magyar Állatvédelem
Image default

Orosz kémbálna költözik Norvégiába

Olvasási idő:1 perc

Hvaldimir, a Vlagyimir Putyin orosz elnökről elnevezett beluga bálna most azt reméli, hogy nyugdíjas éveit egy 500 hektáros vízi menedékhelyen töltheti a norvég fjordokban.

“Mindenki beleszeretett ebbe a bálnába a YouTube-vírusvideókból” – mondta a The Guardiannek Adam Thorpe, egy korábbi ingatlanmogul, akit annyira meghatott Hvaldimir története, hogy úgy döntött, részt vesz a OneWhale nevű jótékonysági szervezet munkájában. Ez a csoport, amelyet eredetileg Regina Crosby norvég filmrendező alapított, most a volt cet védelmét és megfigyelését finanszírozza, aki először 2019-ben bukkant fel egy olyan hámot viselve, amelyen az állt, hogy “Szentpétervári felszerelés” – ami egyesek arra gyanakodtak, hogy a beluga egy szökött “orosz katonai eszköz”.

“A National Geographicban olvastam róla 2019-ben, és aggasztónak találtam. Egyértelműen háziasították, és csodálatos személyiséggel rendelkezik. Arra gondoltam, nos, ha létre tudnánk hozni egy menedékhelyet vagy rezervátumot, amely megvédi a bálnát a hajóforgalomtól, az azt jelenti, hogy saját magának halászhat, és a lehető legtermészetesebb életet élheti” – mondta.

A csoport tehát pontosan ezt tette. Miután kikérték Ric O’Barry amerikai aktivista, egykori delfinidomár tanácsát, aki évtizedeken át kampányolt a delfinek és bálnák fogságban tartása ellen, a csoport úgy döntött, hogy Hvaldimirt beúsztatják az észak-európai országot átszelő számos használaton kívüli fjord egyikébe.

Crosby tavaly a BBC-nek elmondta, hogy reményeik szerint egy legalább két kilométer hosszú és egy kilométer széles fjordban “egy hatalmas, nyílt vízi tengeri vadrezervátumot” szeretnének létrehozni, ahol a személyzetnek szállást és létesítményeket biztosítanak a renegát beluga megfigyelésére.

Több város is érdeklődést mutatott az imádnivaló orosz disszidens elhelyezése iránt. Azonban Hammerfest lesz az a hely, amely hamarosan otthont ad a világ első nyíltvízi bálnamenhelyének és a benne élő ex-kémnek.

Ha minden jól megy, Hvaldimir nem lesz egyedül az új paradicsomában: “Azzal, hogy elmeséljük ennek a bálnának a történetét, más, korábban fogságban tartott bálnáknak is rezervátumot kínálhatunk” – mondta Thorpe. “A rezervátumban nincsenek lazacfarmok, és nem járnak ki-be hajók, így kiküszöbölhető a propeller-sérülések kockázata.”

“A Hammerfest lakói nemcsak az iránta érzett szeretetükből léptek fel Hvaldimirért, hanem elkötelezték magukat amellett is, hogy otthont teremtenek más rászoruló bálnáknak” – számolt be a One Whale egy nemrég kiadott sajtóközleményben.

“Az, hogy mindez még az év vége előtt megtörtént, több szempontból is csodával határos, és bizonyítja, hogy Hvaldimirt mennyire értékelik és szeretik.”

IFLS – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Tovább nő a turai tömeges madármérgezés áldozatainak száma – már két kutya is áldozatul esett – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Oroszlánt keres a rendőrség egy videoklip miatt, állatkínzás ügyében nyomoznak

magyarallatvedo

Gyönyörű kék homárt fogott egy amerikai halász

Erik