Örömhír Debrecenből: három egészséges kapibara született

Olvasási idő:1 perc

Rendkívüli örömhírrel szolgált a Debreceni Állatkert, ugyanis június 26-án a kapibarák – azaz vízidisznók – három egészséges utóddal örvendeztették meg dolgozóikat és a látogatókat.

A jelenleg mintegy 500 grammot nyomó kis hímek szépen cseperednek, és bár teljesen önállóvá csak nagyjából egyéves korukra válnak, már pár naposan megismerkedtek a felnőttek szilárd táplálékával, és egyre nagyobb kíváncsisággal fedezik fel kifutójukat, ahol a látogatók is megtekinthetik őket. Érdekesség, hogy már anyjuk is az intézmény saját, 2017-es szülöttje.

A Dél-Amerika nagy részének folyói, tavai és mocsarai környékén őshonos kapibara, más néven vízidisznó Földünk legnagyobb termetű rágcsálója; a kifejlett egyedek akár 50-60 kilogrammot is nyomhatnak. Mint arról neve is árulkodik, előszeretettel és ügyesen úszik – lábujjai között úszóhártya is található –, a rá leselkedő ragadozók elől is a víz alá merülve bújik el. Táplálékának jelentős részét képezik a vízinövények, de alkalomadtán a termesztett haszonnövényeket is megdézsmálja – részben az ebből eredő ember-állat konfliktusok következtében került fel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listájára.

Jellemzően egy-egy domináns hím vezette 15-20 fős csapatokban él, amelyeken belül a nőstények egymás utódait is segítenek felnevelni. A kapibarák híresek arról, hogy társas természetük messze túlterjed a fajtársaikkal való kapcsolaton, és számos másik faj, akár madarak vagy majmok közelségét is megtűrik; a debreceni állatkert társaskifutójában 2015 óta laknak kapibarák, akik zavartalan harmóniában élnek együtt a dél-amerikai tapírokkal és a nemrég érkezett nagymara párral.

(Fotók: Debreceni Állatkert)