Magyar Állatvédelem
Image default

Örökre eltilthatják az állatoktól a kutyáját agyonverő 61 éves kelet-nógrádi férfit

Olvasási idő:1 perc

A Nógrád Vármegyei Főügyészség keresetet nyújtott be az ebtartástól eltiltás érdekében az ellen a 61 éves kelet-nógrádi férfi ellen, akit a bíróság a kutyája súlyos fokú bántalmazása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt – áll a Nógrád Vármegyei Főügyészség hétfői sajtóközleményében.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 szeptemberében emelt vádat a férfi ellen, amiért 2021. április 27. napján otthonában az 1 éves keverék kan kutyáját egy éles eszközzel többször, de legalább két alkalommal szándékosan fejen ütötte, melynek következtében az állat koponyáján 5 cm hosszúságú és 2 cm mélységű vérző nyílt seb keletkezett. Az ütlegelés után kutya elszaladt az ingatlanból, majd egy lakossági bejelentést követően egy állatvédő alapítvány munkatársai megtalálták és gondoskodtak az állatorvosi ellátásáról, gyógykezeléséről.

A bántalmazás az állatnak különös szenvedést okozott tekintettel a vele járó komoly fájdalomra, valamint a vádlott által mért ütések alkalmasak voltak arra is, hogy az eb maradandó egészségkárosodását, végső soron pusztulását okozzák.

A Salgótarjáni Járásbíróság a vádlottat állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását – pártfogó felügyelet elrendelése mellett – három év próbaidőre felfüggesztette.

A büntetőbíróság ítéletét követően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresetet nyújtott be a férfi ellen. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság végleges hatállyal tiltsa el őt az ebtartástól, mert az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat súlyosan megsértette, így alkalmatlan arra, hogy kutyát tartson. Amennyiben az állat nem jut rövid időn belül állatorvosi kezeléshez, akkor a nyílt sérülés szövődményei következtében (elfertőződött seb, vérfertőzés) elpusztult volna.

Az ügy tehát polgári jogi úton folytatódik, felperesként az ügyész jár el a Balassagyarmati Törvényszék előtt.

(VIA)

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Kapcsolódó

Magánrepülőgépeken menekítik ki a kisállatokat Hongkongból

magyarallatvedo

Liftet épített idős macskájának – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Elpusztult az egyik, Esztergomból elszökött strucc

Marci