Magyar Állatvédelem
Image default

Óriási bajban vannak a menhelyek, sokan nem tudják etetni állataikat

Olvasási idő:1 perc

Egyre magasabb rezsiszámlákat kapnak az állatmenhelyek, így többnek a működése veszélybe került. A legtöbb menhely egyesületi, vagy alapítványi formában működik, így nekik nem jár a lakossági árkedvezmény, sem az energia, sem az üzemanyag tekintetében. Több helyen is azt mondják, hogy az új feltételekkel nem tudják, meddig bírják – számol be riportjában az ATV Híradója.

Egy Szigetvárhoz közeli állatmenhely vezetője azt mondja, hogy folyamatosan nő azok száma, akik a házi kedvenceiket kénytelen leadni, mert már nem tudják azokat ellátni. Ők viszont már több állatot nem tudnak fogadni, hiszen a pénzük fogytán, miközben a energiaköltségeik is nőnek.

„A villany, a gáz: ugyanúgy emelt árasan számolnak nekünk is. Ugyanúgy az üzemanyagot, tehát mindent. Egyre több állatot hoznak vissza – nem tudják etetni, felment a tápnak, az élelemnek az ára, úgyhogy elég katasztrofális a helyzet”

– magyarázta Nagy Mónika.

Még nem kapták meg az új villanyszámlákat a nagykanizsai menhelyen. Úgy számolnak, hogy kétszer annyit fognak legalább fizetni, mint eddig. Gáz nincs a telepen, az üzemanyag viszont egyre nehezebben fizethető.

„A gázolaj ára, az viszont már megjelent a költségeink között. Ugye kénytelenek vagyunk piaci áron tankolni. Ez pedig azt jelenti, hogy duplázódtak a gázolaj-költségeink, ezért, amennyire lehetett, racionalizálni kellett a futott kilométereket” – közölte a telepvezető, Skanecz Tamás.

Nehezíti a menhelyek dolgát, hogy a drágulással párhuzamosan egyre kevesebb adománnyal tudnak segíteni az emberek.

Már csak egy szabad kenel van egy berettyóújfalui menhelyen, de ők szerencsések, mert az ő területükön nincsenek közművek, így az energia ára őket nem érinti. Igaz, fűteni sem tudnak az állatoknak.

„Kutyusaink mindegyike fedett kenelekben helyezkedik el. A tavalyi évben kaptunk egy ponyvafelajánlást, amivel a keneljeinket be tudjuk fedni” – osztotta meg stábunkkal Mészáros Gabriella elnök.

Több menhelyen azt mondták stábunknak: annyira tele vannak, hogy már nem fogadnak több állatot.

Az ATV riportját ezen a linken tudják megnézni.

ATV – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Rendőrök segítettek a bajba jutott fehér gólyán

Marci

Menhelyet hozott létre a francia nő elaltatásra ítélt rókák számára

Marci

Eltűnt a világ legnagyobb nyula

magyarallatvedo