Önkéntesek mentik az erdőtüzek következtében elárvult állatokat Görögországban

Olvasási idő:1 perc

Görögországban nem csak az emberek esnek áldozatul az erdőtüzeknek. A tomboló tűzvész következtében rengetegen kényszerültek elhagyni otthonaikat, nagyon sok esetben állataikat maguk után hagyva. Ennek következtében az állatok is veszélybe kerültek, megmentésükre pedig önkéntesek hoztak létre egy menedékházat Athénban.

Sok gazdinak sikerült kedvenceiket magukkal vinni, azonban a gyorsan terjedő tűz miatt többüknek nem volt lehetőségük állataikat is biztonságba helyezni.

Helyi önkéntesek döntöttek úgy, hogy egyesítik ereiket az állatok érdekében, és befogják az utcákon kóborló kutyákat, macskákat. Az állatmentők mindössze néhány óra alatt építettek egy menedékhelyet, ahol gondozni tudják a sérült állatokat.

„Vannak állatok, akiknek csak enyhe égési sérüléseik vannak, de többen is légzési nehézségekkel és kimerültséggel küzdenek. Megpróbáljuk a tőlünk telhető legjobban segíteni őket” – nyilatkozta a Dog’s Voice egyesület alapítója, Eleni Dede, akik eddig már több mint 200 állatot fogadtak be.

 

Az önkéntesek éjt nappallá téve dolgoznak megállás nélkül az akár 45 celsius fokot is elérő hőségben. Sokan támogatják őket és adakoznak nekik, de erőforrásaik így is végesek. Azt remélik, hogy sikerül megtalálniuk az állatok eredeti gazdáikat, vagy legalább új otthonra lelhetnek hamarosan szegények.

„Fantasztikus volt az emberek összefogása. Nem gondoltam, hogy ennyi ember fogja segíteni az elárvult, sebesült állatokat” – mondta Petros Ziogas, egy másik önkéntes.

(Fotók: Luzia Vradi/Reuters)