Magyar Állatvédelem
Image default

Nyugdíjba vonul Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája

Olvasási idő:1 perc

Nyugdíjba vonul Falco, Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint felidézik, 2013-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a világon harmadikként létrehozott egy méreg- és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is jelentős részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco, az egység alappillére, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul.

A Deák Gábor vezette egység az elmúlt évek alatt jelentős eredményeket ért el a mérgezésekkel kapcsolatos bűnesetek felderítésében. Több mint ezer terepi keresésben vettek részt, 585 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak, és ezzel az egyik legsikeresebb méreg- és tetemkereső kutyás egységnek számítanak a világon. A magyarországi kutyás egység gondolata már 2010-ben megfogalmazódott az MME szakembereiben, de a kezdet nem volt egyszerű, mert úgy kellett megtalálni a feladatra legalkalmasabb kiképzőt, kutyavezetőt és kutyát, hogy nem lehetett korábbi tapasztalatokra hivatkozni, hisz ilyen egység akkor még csak Spanyol- és Olaszországban volt – áll a közleményben.

A hároméves elkészítő munka után a képzés végül a Helicon LIFE projekt keretében 2013-ban kezdődhetett el az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában. A kutyavezetői feladatokra az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki. Gábor és Falco egy négy hónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt, csak kábítószer helyett neki elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia.

Falco az évek során az alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett. Kutattak molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat, de az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás, itthon és külföldön egyaránt, mind hozzá kötődik.

magyarallatvedelem.hu, Fotó: Deák Gábor és Horváth Márton / parlagisas.hu

Kapcsolódó

Egy liba, aki barát, társ és dajka is egyben – VIDEÓKKAL

magyarallatvedo

Testével óvta meg az árván marad kiscicákat a fagyhaláltól egy hős kóbor kutya

magyarallatvedo

Veszélyben vannak a vadmacskák, három intézmény is fajmentő programot indított

Marci