Magyar Állatvédelem
Image default

Nyolc gepárdot költöztetnek Indiába fajmegőrzés céljából

Öt hím és három nőstény gepárdot költöztetnek idén novemberben a Dél-Afrikai Köztársaságból Indiába.

Indiában 1967-68-ban látták utoljára a veszélyeztetett macskafélét, de már 1900-ra drasztikusan lecsökkent a faj egyedszáma. Ez lesz a világon az első alkalom, hogy egy nagytestű húsevőt egyik kontinensről a másikra telepítenek át fajmegőrzés céljából. A világon jelenleg élő hétezer gepárd többsége a Dél-Afrikai Köztársaságban, Namíbiában és Botswanában található.

 

(Kuno nemzeti park Indiában)

Az első nyolc példány új otthona a Madhja Prades állambeli Kuno nemzeti park lesz, amely bővelkedik a macskaféle számára zsákmányt jelentő antilopokban és vaddisznókban. Ez a nemzeti park erdőkben és füves területekben rendkívül gazdag, 730 négyzetkilométer az alapterülete. A park kedvező adottságai lehetőséget adnak a gepárdok számára, hogy ugyanolyan remekül érezzék magukat, mint a Dél-Afrikai Köztársaságban. A gepárdokra ugyanakkor veszélyt jelentenek más macskafélék, így a nemzeti parkban élő leopárdok is.

Számos indiai környezetvédő azonban szkeptikusan tekint a projektre, mivel meglátásuk szerint a gepárdoknak sokkal nagyobb élőhelyre van szükségük, ahol emberek, leopárdok és tigrisek nélkül tudnának békésen élni.

A tervek szerint a következő öt évben 40 gepárd áttelepítésére fog sor kerülni.

Kapcsolódó

Elfogták a két majmot, akik bosszúból kiskutyákat mészároltak le – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Bemutatkozik Félix, a lehengerlően gyönyörű mentett vadmacska

Marci

Egy vidám, kora tavaszi énekes, mely sokszor kerül összetűzésbe a gazdákkal: a seregély

Marci