Magyar Állatvédelem
Image default

Nyolc gepárdot költöztetnek Indiába fajmegőrzés céljából

Öt hím és három nőstény gepárdot költöztetnek idén novemberben a Dél-Afrikai Köztársaságból Indiába.

Indiában 1967-68-ban látták utoljára a veszélyeztetett macskafélét, de már 1900-ra drasztikusan lecsökkent a faj egyedszáma. Ez lesz a világon az első alkalom, hogy egy nagytestű húsevőt egyik kontinensről a másikra telepítenek át fajmegőrzés céljából. A világon jelenleg élő hétezer gepárd többsége a Dél-Afrikai Köztársaságban, Namíbiában és Botswanában található.

 

(Kuno nemzeti park Indiában)

Az első nyolc példány új otthona a Madhja Prades állambeli Kuno nemzeti park lesz, amely bővelkedik a macskaféle számára zsákmányt jelentő antilopokban és vaddisznókban. Ez a nemzeti park erdőkben és füves területekben rendkívül gazdag, 730 négyzetkilométer az alapterülete. A park kedvező adottságai lehetőséget adnak a gepárdok számára, hogy ugyanolyan remekül érezzék magukat, mint a Dél-Afrikai Köztársaságban. A gepárdokra ugyanakkor veszélyt jelentenek más macskafélék, így a nemzeti parkban élő leopárdok is.

Számos indiai környezetvédő azonban szkeptikusan tekint a projektre, mivel meglátásuk szerint a gepárdoknak sokkal nagyobb élőhelyre van szükségük, ahol emberek, leopárdok és tigrisek nélkül tudnának békésen élni.

A tervek szerint a következő öt évben 40 gepárd áttelepítésére fog sor kerülni.

Kapcsolódó

Megszökött öt oroszlán egy ausztrál állatkertből

Erik

46 nyuszi talált menedéket náluk, befogadták azokat, akikkel rosszul bántak

magyarallatvedo

Bombahír vagy időhúzás? Az EU véget vetne az állatkísérleteknek

magyarallatvedo