Magyar Állatvédelem
Image default

Nyílméregbéka kószált Budapesten

Olvasási idő:1 perc

A dél-amerikai esőerdők ragadozói inkább messzire elkerülik, a vadászó indián törzsek pedig nyilaik hegyét mártották a bőrébe. A nyílméregbékák bár külsőre apró, ártalmatlan állatoknak tűnnek, mégis a Föld legveszélyesebb teremtményei közé tartoznak, halálos mérgük akár tíz felnőtt emberrel is végezhet. Egy ilyen “gyilkos apróság” éppen a XII. kerületben kószált tegnap egy komposztáló mellett…

„A lányommal éppen a komposztálóhoz sétáltunk, amikor észrevettünk egy fekete-sárga valamit a földön. Először azt hittem, hogy egy vergődő darázs, ami felszállni próbál, de amikor közelebb hajoltunk, láttuk, hogy bizony nem vergődik, hanem ugrál. A színéből azonnal tudtuk, hogy ez egy nyílméregbéka, a lányom meg is akarta fogni, de nem engedtem neki” – erről számolt be egy budai anyuka, aki Both Zoltán vadállatbefogótól kért segítséget. A szakértő megerősítette, hogy a világ egyik legerősebb mérgű békájáról van szó.

Both azt tanácsolta az anyának, hogy egy dobozzal próbálja befogni a kétéltűt, de mire a nő visszaért a dobozzal, az állat már eltűnt.

Both Zoltán szerint a nyílméregbéka engedély nélkül, díszállat-kereskedésekben beszerezhető. A terráriumokban tartott békák csak kevés mérget termelnek, de az is veszélyes lehet, ha az állat megérintése után valaki a szemébe vagy szájába nyúl. A szakértő kiemelte, hogy az ilyen eltűnt állatokért szinte sosem jelentkeznek gazdáik. Mivel a nyílméregbéka trópusi állat, az őszi hidegeket nem fogja túlélni – írta meg a Blikk.

A mérges béka, (Dendrobatidae család), más néven nyílbéka, az Újvilágban élő mintegy 180 békafaj bármelyike, melyeket az a képesség jellemez, hogy rendkívül mérgező bőrváladékot termelnek. A mérges békák az Újvilág trópusi erdeiben élnek Nicaraguától Peruig és Brazíliáig, és néhány fajt a dél-amerikai törzsek a nyilak hegyének bevonására használják. A nyílméregbéka-félék többsége kis méretű, kifejlett állapotban gyakran nem érik el az 1,5 cm-t, bár egyes fajok akár 6 cm-esre is megnőhetnek. Legtöbbjük élénk színű, ez az “aposzematizmusnak” nevezett tulajdonság a lehetséges ragadozókat elriasztására szolgál. Élén színük a mérgezőképességükkel és az alkaloidok mennyiségével van összefüggésben. A Közép-Amerikában és Dél-Amerikában őshonos apró, színes nyílméregbékákban eddig több alkaloidát is azonosítottak. A legmérgezőbbnek a rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis) mérge bizonyult. Az állatok színe és mintázata változatos, de a legtöbb esetben megtalálható benne a fekete, narancs, kék, és sárga szín.

(Forrás: Blikk, wikipedia.hu, Fotó: Facebook)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Mit tegyünk, ha sünt találunk az őszi kerti munka során?

magyarallatvedo

A kutya, aki törvényt írt (+18)

magyarallatvedo

Kegyetlen módon kivégezte, majd a kukába dobta szomszédai macskáját

magyarallatvedo