Magyar Állatvédelem
Image default

Népes vaddisznócsalád csörtetett végig Debrecen utcáin

Olvasási idő:1 perc

Ismét vaddisznók csörtettek Debrecenben: a haon.hu híroldal egyik olvasója a város keleti részén található Szitás utcában készítette az alábbi videót, melyen az látszik, hogy három felnőtt vaddisznó és tizenegy kismalac vágtat végig az aszfalton.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodája a hírportál megkeresésére még néhány héttel ezelőtt közölte: a Debreceni Rendőrkapitányság a város belterületén megjelenő kárt okozó vad (vaddisznó) elejtésére – közegészségügyi, illetve közbiztonsági okból, illetve a köz- és magántulajdon súlyos károsodásától való megóvása érdekében – legutóbb június 22-én adott ki engedély a területileg illetékes vadásztársaság részére. Az engedély július 1-től  december 31-ig terjedő időszakra vonatkozik, a Debrecen, Kartács utca – Móricz Zsigmond körút – Pallagi út által körülhatárolt erdőrészre, a TEVA Gyógyszergyár, és a Köztemető közötti erdőterületekre.

A rendőrség válasza szerint annak azonban, hogy a kilövés megvalósuljon, további kritériumai is vannak. Egyebek között, a vadkilövés az emberi élet és az anyagi javak veszélyeztetése nélkül, a biztonsági követelmények betartása mellett, a környezet és a természet kíméletével kell, hogy megvalósuljon. Továbbá a végrehajtónak a lakosság előzetes széleskörű tájékoztatására is intézkednie kell (közlemény sajtóban és a város honlapján).

“A vaddisznó általában sötétedéskor indul útnak, csendben közlekedik az erdőben, igazi rejtőzködő életet él, ezért is nehéz elejteni, és valóban meglepetésszerűen találkozhatunk vele. Fontos azonban tudni, hogy alap­esetben nem kell tőle félni, menekül az ember elől. Kivéve, ha malaca van, sérült vagy beteg, ilyenkor veszélyessé válhat” – osztotta meg korábban a haon.hu hírportállal dr. Forgács Barna, a megyei vadászkamara elnöke. A szakember hozzátette:

“Ha valaki vaddisznóval találkozik, semmiképpen ne próbáljon kapcsolatot keresni vele, hanem minél előbb nagy robajjal, zörgéssel távozzon! Ha az állat támadónak tűnik, be kell állni egy fa mögé, és nem mozogni.” – írta bejegyzésében a híroldal.

(Forrás: haon.hu)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Buszsofőr és tűzoltók mentettek meg tacskót a busz kerekei közül

magyarallatvedo

Hatalmas botrány tört ki Tajvanon: a hatóságok megöltek 154 becsempészett macskát

Marci

El kellett altatni Irwint, a Fővárosi Állatkert 2,5 méteres varánuszát

Marci