Magyar Állatvédelem
Image default

Nemzeti parkot hoznak létre a csimpánzok védelmére

Olvasási idő:1 perc

A múlt héten aláírta Guinea köztársasági elnöke azt a rendeletet, melynek alapján nemzeti park jöhet létre a Bafing folyó mentén a csimpánzok megmentésére – írja az ecolounge.hu.

A jóhírről a lipcsei székhelyű Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet számolt be. A 6767 négyzetkilométer területű Középső-Bafing Nemzeti Park ad otthont az egybefüggő területen élő legnagyobb csimpánzpopulációnak Nyugat-Afrikában, az alfajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetettként tartja számon vöröslistáján.

A mali határ közelében, a Guineai Köztársaság északi részén elterülő nemzeti parkot a szakemberek a „biodiverzitás kincsestárának” nevezik, ahol ráadásul erős hagyományai vannak az állatok együttélésének a térségben lévő 287 falu lakosságával.

A vadon élő csimpánzok alapítvány (WCF) 2009 óta dolgozott a nyugat-afrikai ország illetékes szerveivel azon, hogy azonosítsák azt a leggazdagabb térséget, ahol a legtöbb csimpánz él. Pontosan számba vették a csimpánzokat és a főemlőspopulációkat 2009 és 2012 között Guinea minden térségében, és megállapították, hogy a hét erdőséget magában foglaló Bafing folyó középső térségében élnek az emberszabásúak a legnagyobb számban összefüggő területen. 2017-ben indították el a nemzeti park létrehozásának folyamatát a helyi lakossággal folytatott részletes konzultációkkal.

„Csodálatos nap ez számunkra, hogy sikerült guineai partnereinkkel együtt biztosítani az ország területe 8 százalékának védelmét és hozzájárulni a nyugat-afrikai csimpánzok védelméhez. Ez egy olyan faj, amelyért 1979 óta dolgozom kutatóként sok kollegámmal Elefántcsontparton, Libériában és Gabonban” – idézte Christophe Boesch professzort, az intézet emeritus igazgatóját, a WCF elnökét az intézmény honlapja.

ecolounge.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: Nicolas Clément/ flickr.com

 

Kapcsolódó

Elfogták a kiszabadult csimpánzokat

Viki

Leprás csimpánzokat fedeztek fel az afrikai dzsungelben

magyarallatvedo

Halálba kergették az egykori vezérhím csimpánzt fajtársai a lipcsei állatkertben

Erik