Magyar Állatvédelem
Image default

Nem kilövik, hanem csapdával fogják be a Miskolcon kószáló vaddisznókat

Olvasási idő:1 perc

Egyre többen jelezik, hogy megszaporodtak a vaddisznókkal való „találkozások” Miskolcon az utóbbi időben. Néha nappal is látni kóborló állatokat az erdővel övezett utcákban. Bizonyos kertvárosi területeken mindennapos a vaddisznók megjelenése a házak közelében, ahol kerítéseket rongálnak meg – irta meg a Berek.

A boon.hu hírportál a miskolci önkormányzatot kérdezte, mi a teendő, ha bejelentés érkezik hasonló esetekről.

Lövésre nem kaptak engedélyt

Az állampolgárok az önkormányzatnál, a MIÖR-nél illetve a Városi Rendőrkapitányságon keresztül is megtehetik telefonon és elektronikus úton is bejelentésüket, amennyiben vaddisznók megjelenését észlelik – tudatta az önkormányzat sajtó osztálya. A belterületi vaddisznóállomány gyérítéssel kapcsolatos feladatok ellátására az önkormányzat szerződést kötött egy vadásszal, aki a folyamatot koordinálja. Elméletben a vadász lakott területen belül is kilőheti a vaddisznót, de csak az a személy, akit a Városi Rendőrkapitányság előzetes kérelem után határozat formájában engedélyezett.

2022. május 31-től belterületi fegyverhasználati engedélyt a Városi Rendőrkapitányság nem adott ki, egyéb módon kell az állományszabályozást elvégezni.

A vadászati koordinálással megbízott személy a ládacsapdázást alkalmazza sikeresen a belterületen elszaporodott vaddisznóállomány befogására – adták közre. Hozzátették: minden esetben szükséges a Városi Rendőrkapitányság engedélye amennyiben fegyverhasználatról van szó. Ládacsapdázáshoz nem kell a Rendőrkapitányság engedélye, ezt a három vadásztársaság egy „Együttműködési megállapodás” keretén belül korábban engedélyezte az önkormányzat részére. Ha a vad kárt okoz közterületen, annak helyreállításáról az önkormányzat gondoskodik, magán- illetve zártkertes övezetben a helyi vadásztársaságok feladata a károk felmérése, illetve a kárenyhítés.

Amit mindenkinek tudnia kell

A legfontosabb szabály az, hogy a vad állami tulajdon – figyelmeztet az önkormányzat kommunikációs osztálya. Miskolc város belterületi ingatlanjai három vadásztársaság területéhez tartoznak, az északi rész a Miskócz IKR. Vadásztársasághoz, a déli rész a Vajla-Völgy Bt.-hez, illetve a nyugati rész az Északerdő Zrt.-hez. A helyi vadásztársaságok látják el a Magyar Állam által elvégzendő vadászattal kapcsolatos feladatokat. A vadkár mérséklésére ezek a szervezetek jogosultak eljárni a törvényi előírásoknak megfelelően.

(Forrás: Berek/Boon.hu, Fotók: Getty Images, Istock)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Kenguruk ugrálnak Tiszaderzsen

Viki

Egy percre sem mozdult elütött, vemhes társa mellől a kutya

Marci

Gyönyörűek a küszvágó csér fiókák egy bányató sóderszigetén – VIDEÓ

Marci