Magyar Állatvédelem
Image default

Nem gondozta az állatait, négymillióra büntették

Olvasási idő:1 perc

Két év próbaidőre felfüggesztett 1 év börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság 2023. január 11-én azt a Szabolcs megyei településen élő férfit, aki családi vállalkozásban állattartó telepet működtetett, ahol többszáz juhot, legalább száz kecskét, szamarakat, kutyákat, baromfikat tartottak.

Családi gondok, betegségek miatt akadályba ütközött az állatok megfelelő ellátása, a bekerítetlen telepről elkóboroltak, emiatt 2020 novemberében a mezőőr feljelentést tett. A decemberi rendőrségi ellenőrzésen észlelték, hogy az istállók nincsenek rendszeresen takarítva, ürülékkel erősen szennyezettek, az élő állatok között elhullott tetemek találhatóak, melyek fertőzésveszélyt jelentenek.

Az állatkínzás bűntette miatt indult eljárásban a bíróság megállapította, hogy

az állatok elhullása és az állattartási magatartás között kétséget kizáró módon nem állapítható meg az ok-okozati összefüggés,

azonban két szamár és egy birka esetében azon magatartás, hogy a fajtájukra jellemző gondozást nem végezték el, a pata szarujának kezelése miatt egyikük már lába sem tudott állni, maradandó egészségkárosodást okozott, mely cselekményért a vádlott, mint a telep tulajdonosa felelősséggel tartozott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a telephelyen fél év alatt megszüntették az áldatlan állapotokat, s az ügyészi indítvánnyal szemben mellőzte a szabadságvesztés büntetés mellett a pénzbüntetés kiszabását, tekintettel arra, hogy a kormányhivatal tetemes összegű,

csaknem 4 millió forintos állatvédelmi bírsággal sújtotta a vádlottat.

Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett, így az nem jogerős.

Nyíregyházi Törvényszék – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

MAVED: Miért ivartalanítsd a kandúrodat?

Viki

Fokozott figyelemmel az utakon: elkezdődött az őznász!

Erik

Halálra kínoztak egy delfint a strandolók Texasban

Marci