Néhol gyönyörű, néhol megdöbbentő: az év legjobb természetfotói

Olvasási idő:2 perc

Azt a különleges pillanatot, amikor egy gorilla átsétált egy “pillangófelhőn”, Anup Shah brit fotós örökítette meg. Ez azonban csak egy példa a 2021-es TNC (The Nature Conservancy) fotópályázat nyertes képei közül. A múlt héten bejelentett fotók csodálkozásra és felfedezésre méltóak, illetve segítenek kritikusan szemlélni a minket körülvevő természet és környezet állapotát.

Az 1951-ben alapított The Nature Conservancy egy non-profit környezetvédelmi szervezet, amely a Föld, valamint annak erdeinek és óceánjainak megmentésén dolgozik. A TNC éves fotópályázata lehetőséget nyújt arra, hogy betekintést nyerhessünk bolygónk csodáiba, ezzel egyidejűleg pedig felhívjuk a figyelmet arra a rengeteg teendőre, ami ránk vár a környezetvédelem terén.

Az idei fődíjas Anup Shah lett, a Közép-afrikai Köztársaságban található Dzanga-Sangha rezervátumban élő, pillangókkal körülvett gorillát ábrázoló fotójával.

Az idei képeket a zsűri választotta ki, amelynek tagja volt a neves amerikai énekes-dalszerző, Ben Folds is, aki így nyilatkozott a győztes képről:

“Szeretem az olyan fotókat, amelyek magukkal ragadnak. A (gorilla) arca. Elfogadás vagy boldogság. Ezt tényleg nehéz megmondani, a rovarok pedig egyszerűen odavonzzák a tekintetet.”

(A közönségdíjas fotó – Prathamesh Ghadekar/TNC Photo Contest 2021)

A közönségdíjat az indiai Prathamesh Ghadekar kapta a monszun előtt, egy fa körül gyülekező szentjánosbogarakat ábrázoló fotójáért.

A fotópályázat – a COVID-19 világjárvány kitörése miatti egyéves szünet után – rekordszámú, 158 országból érkezett 100 190 fotóval tért vissza. A világ minden tájáról érkezett beadványok kategóriái a következők voltak:

-tájképek
-emberek és természet
-vízivilág
-vadvilág

(Tájkép kategória: mangrovefák szegélyezik az artézi medencét a hónapokig tartó esőzések után – Scott Portelli/TNC Photo Contest 2021)

(Tiszteletbeli díj, ember és természet kategória. Állatokat szállító gazdák kelnek át egy folyón a kínai Yunnanban – Minqiang Lu/TNC Photo Contest 2021)

(Harmadik helyezés, vízvilág kategória. Tél Izlandon – Man Wai Wong/TNC Photo Contest 2021)

(Első helyezés, vadvilág kategória. Öt hím gepárd igyekezett átkelni ezen a folyón az erős áramlatok között – Buddhilini de Soyza/TNC Photo Contest 2021)

Bár a döntőbe jutott fotók közül sok kép szépséget és csodálatot kelt, bolygónk környezeti állapota néhány rideg és megdöbbentő képet is eredményezett, emlékeztetve minket arra, hogy a 21. századi természetfotózás gyakran tragikus sorsokat is bemutathat.

(Tiszteletbeli díj, vadvilág kategória. Az orangutánok fákon élnek, és vadon termő gyümölcsökkel, például licsivel, mangosztánnal és fügével táplálkoznak, valamint a fák lyukaiból szürcsölik ki a vizet – Thomas Vijayan/TNC Photo Contest 2021)

(Harmadik helyezés, emberek és természet kategória. Újabb veszély fenyegeti a vizek élővilágát, mivel a világjárvány idején felhasznált orvosi hulladék a tengerekbe is eljut – Sebnem Coskun/TNC Photo Contest 2021)

(Első helyezés, tájkép kategória. Egy aligátor teteme a száraz talajban, egy autópálya mentén, Brazíliában – Daniel De Granville Manço/TNC Photo Contest 2021)

(Első helyezés, emberek és természet kategória. A SOCP teljes csapata együtt dolgozik Brenda, a körülbelül 3 hónapos nőstény orangután műtétre való felkészítésén – Alain Schroeder/TNC Photo Contest 2021)

(Forrás: euronews.com)