Ne legyenek többé mostohagyerekek a mozgássérült állatok! – TÜTÜ Kutya rajzpályázat

Olvasási idő:2 perc

A TÜTÜ kutya-kerekeskocsi cég igazán egyedülálló Magyarországon: olyan eszközöket készítenek, melyek segítségével vissza tudják kapni a teljes élet örömét a mozgássérült állatok. Idén ősszel egy rajzpályázatot indítanak iskolás gyerekeknek „A mozgássérült állat is boldog állat” címmel, célja pedig a gyermekek érzékenyítése ezzel a témával kapcsolatban. Zaubek Beával, a TÜTÜ kutya-kerekeskocsi megálmodójával beszélgettünk a nagyszerű rajzpályázat céljairól, üzenetéről.

A rajzpályázaton alsó tagozatos gyermekek vehetnek részt, ami nem véletlen. Bea úgy látja, hogy ekkor még olyan korban vannak a gyerekek, amikor még fogékonyak az új információkra, és nyitottan állnak egy-egy érzékenyebb témához, mellyel korábban még nem nagyon találkoztak.

„Amikor egy gyerek meglát például egy három lábú kutyust, akkor általában az a reakciójuk, hogy jaj, szegény állat. Pedig ugyanolyan boldog, teljes életet élnek ezek az állatok is, mint a teljesen egészséges társaik. Ezt kell a gyermekekben tudatosítani” – mesélte Bea, hogy honnan származik a rajzpályázat ötlete.

A gyerekek a rajzpályázat által új tapasztalatokat szerezhetnek, hogy milyen egy mozgássérült állat élete, hogyan kell velük bánni. Ez azért fontos, mert ha találkoznak egy kerekesszékes állattal a jövőben, akkor már nem lesz nekik idegen a szituáció.

„Nagyon sok gyerek olyan közegben nő fel, ahol az állatok szeretete, a felelős állattartás szabályai nem kapnak elég figyelmet. Ezért ez a rajzpályázat egy nagyon jó alkalom arra, hogy iskolai keretek között essen szó ezekről a témákról” – mondta Bea, majd hozzátette, hogy ezáltal remélhetőleg a gyerekek hazaviszik az új ismereteket, amiket megosztanak szüleikkel.

Az iskolai tanórákon nagyon sok esetben nem jutnak új impulzushoz a gyerekek az állatvédelemmel, a mozgássérült állatokkal kapcsolatban. Bea bízik benne, hogy a rajzpályázat egy jó kezdeti pontja lehet annak, hogy az oktatás során a tanárok beszélgessenek a gyerekekkel ezekről a témákról, a gyerekek feltehessék esetleges kérdéseiket.

„Igazán fontos lenne, hogy az oktatásba bekerüljön az állatokkal való ismerkedés. Mint már hangsúlyoztam, tapasztalataim szerint nagyon érdeklődően állnak a gyerekek ehhez a témához, meg kell ragadni az alkalmat” – hívta fel a figyelmet a gyermekek edukációjának fontosságára Bea, akinek szívügye a mozgássérült állatok sorsa. Elmondása szerint őt nagyon boldoggá teszi a gondolat, hogy a kis diákok betekintést nyerhetnek ebbe a világba.

„A mozgássérült állatok sajnos sokszor a mostohagyermekek, nem kapnak elég figyelmet. A rajzpályázat által reménykedem, hogy ez meg fog változni” – tette hozzá a TÜTÜ kutya-kerekeskocsi megálmodója.

Amellett, hogy a diákok új ismeretekre tehetnek szert, értékes nyereményekkel is készültek számukra a szervezők. Az első helyezett tanulók osztálytermét a PPG Trillak Kft. kifesti, de állatkerti belépőkkel és ajándékcsomagokkal is gazdagodhatnak a nyertesek.

magyarallatvedelem.hu