Magyar Állatvédelem
Image default

Napi cukiság – Már kézből eszik a pingvinfióka – akinek most Ön is eldöntheti, mi legyen a neve!

Olvasási idő:1 perc

Már kézből eszik a Szegedi Vadaspark legkisebb lakója, egy augusztusban kelt pingvinfióka. Bár nemét még nem tudják, névadó pályázatot hirdetnek, hogy nevet találjanak a pingvincsapat új tagjának.

Aki nem ismeri az állatkerti szakkifejezéseket, első pillanatra meglepődhet, hogy miért jó, ha egy pingvin kezet csipkedve táplálkozik. Természetesen nem erről van szó, hiszen az augusztusban kelt idei pingvin szigorúan csak hallal táplálkozik, de azt immár nem szülei szállítják neki, hanem a gondozója kezéből fogadja el. Ehhez hozzá kell szoktatni a madarakat, ilyenkor elkülönítik a csapattól és úgy látnak hozzá az etetéshez.

Miért szükséges ez, miért nem elég, ha csak úgy a vízbe dobott halakat szedi össze? Az állatkerti pingvintartás során nagyon fontos, hogy tudják, mennyi egyed mennyit eszik, emellett így tudják biztosítani számukra, hogy a megfelelő mennyiségű vitamint és sótablettát megkapja. Tavasztól őszig gyógyszerezni is kell őket, mert az északi féltekén szúnyogok által terjesztett, de az itteni madaraknál megbetegedést nem okozó madármalária a pingvinekre halálos veszélyt jelent. A betegség nagyon gyors lefolyású, és az állat pusztulásával jár, ezért fontos a megelőzése. A gyógyszer azonban túladagolva is ártalmas, ezért szükséges kézből etetni őket.

Ahogy a kis pingvin megszokja ezt az etetési formát, vissza is térhet a csapatba. Bár termetre hasonló a szüleihez, egyelőre könnyű megkülönböztetni a felnőttektől, mert még szürkés színű. A fióka szüleit Törpapának és Grünnek hívják – ami annyiban furcsa, hogy az előbbi az anya neve.

Az viszont, hogy az ő neve mi lesz, azt névadó pályázaton kívánják eldönteni, a javaslatokat erre az e-mail címre várják: info@zoo.szeged.hu. A Szegedi Vadasparkban még nem tudják, hogy milyen nemű, ami nehezíti a névadást, de így is biztosak benne, hogy sok fantáziadús ötlet fog érkezni!

A pápaszemes pingvineket fajmegmentési program (EEP) keretében tartják Szegeden, így szaporításuk természetvédelmi érdeket is szolgál. A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében sajnos nem ritkán előforduló olajtanker-katasztrófák jelentik. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak a pingvinek is.

A pápaszemes pingvinek 2011-ben érkeztek a Szegedi Vadasparkba. A fiatal egyedek idővel párba álltak, majd 2014-ben ki is kelt az első két fióka, amelyek ma már a csapat teljes jogú tagjai.

zooszeged.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

BRÉKING! Szurikátakölykök születtek Szegeden!

magyarallatvedo

Fél órán át küzdött társa életéért ez a kutya

magyarallatvedo

A madarak a tojásaiknak is énekelnek, a fiókák így korán kezdik a tanulást

Marci