Magyar Állatvédelem
Image default

Muraközi: a sokoldalú családi ló

Olvasási idő:3 perc

Immár 5. alkalommal rendezte meg a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület a Muraközi Szakmai Napot, amelyet idén tenyésztőknek szóló képzéssel egészítettek ki. Míg tavasszal a lovak bírálatára, kiállítására való felkészítéséről tartott előadást Thomka Iván, addig ősszel, a muraközi ló küllemi és mozgás­bírálatát vette górcső alá Várhelyi Vanda Kisanna

A képzés célja, hogy a fajtarekonstrukció keretei között a tenyésztők homogénebbé tudják tenni muraközi lóállományukat, fel tudják mérni saját egyedeik erősségeit és hibáit, azokat súlyozni tudják, és ennek megfelelően hozzák tenyésztői döntéseiket. A tanfolyamhoz az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság biztosította a helyszínt. Az elméleti oktatást követően a Széll Kálmán majorban egy tenyészkanca, illetve egy fiatal tenyészmén bírálatát végezhették el a résztvevők. Az elővezetett lovakat előre kiosztott bírálati lapokon lehetett értékelni, majd a bírálatokat követően közösen átbeszélték az egyes szempontokat. A tenyésztők között volt patkolókovács, lovasedző, fogathajtó, takarmányozási szakember, így nagyon értékes beszélgetés alakult ki, amiből mindenki vihetett haza tudást.

A FAJTAREKONSTRUKCIÓS PROGRAM AKKOR LESZ SIKERES, HA ABBA MINÉL TÖBB OLYAN MAGÁNTENYÉSZTŐT TUDNAK BEVONNI, AKIK AZONOS TENYÉSZCÉLT KÖVETNEK.

ÚJ HELYSZÍNEN, 200 LÁTOGATÓ
Másnap, október 22-én volt az 5. Muraközi Szakmai Nap. Az Egyesület nem csupán a tenyésztésszervezésért és a tenyésztési program betartatásáért felel, hanem a muraközi ló népszerűsítése, arculatépítése, piacának felkutatása is a feladata. Míg a képzési programok inkább a tenyésztőknek szóltak, a szakmai napok könnyedebb hangvételű, családias rendezvények, amelyek fontos célja a fajta népszerűsítése és a tenyésztői közösség építése. Ezért is döntött ez egyesület vezetése úgy, hogy idén olyan helyszínt választanak, ahol sok ember fedett helyen elfér. Egy szerencsés véletlen kapcsán találták meg a Nagymizdói Lovasudvart, amely igényes, rendezett környezetet biztosít a részvevőknek, és még a tárgyi feltételek is adottak egy ilyen volumenű rendezvényhez. A tulajdonos Pölöskei család önzetlenül és nagyvonalúan segítette a rendezvény szervezését és lebonyolítását, amiért ezúton is köszönetét fejezi ki az egyesület vezetősége. A rendezvényen mintegy 200 fő vett részt.

DINAMIKUSAN FEJLŐDIK A FAJTA
A kellemes őszi időjárás jó alapot adott egy családias hangulatú rendezvényhez. Az összegyűlteket Kovács-Mesterházy Zoltán, az egyesület elnöke üdvözölte. Köszöntőjében hangoztatta, hogy az állattenyésztésnek mindig komoly helye és szerepe volt hazánkban, s remélhetőleg ez így is marad.

A LÓTENYÉSZTÉS NINCS KÖNNYŰ HELYZETBEN, A HAGYOMÁNYOS AGRÁRIUMBÓL NAGYRÉSZT KISZORULT, DE MEG KELL TALÁLNUNK MINDEN FAJTÁNK HELYÉT EBBEN A VILÁGBAN IS, LEGYEN AZ SPORT-, CSALÁDI LÓ VAGY CSAK EGYSZERŰEN BIO-TERÜLETKEZELŐ.

Anno 2003-ban, amikor nyugati minták alapján nekifogtunk a fajta rekonstrukciójának, a tenyészcélként egy családi lónak alkalmas ló lebegett a szemünk előtt – húzta alá a szakember. Az egyesület dinamikusan fejlődik, nagy hangsúlyt fektet a szakmai tudás gyarapítására és a tenyésztők segítésére.

SZAKMAI ÉS KÖZÖNSÉGDÍJAK
Szombaton a főszerep a magántenyésztőké volt, akik 23 lóval érkeztek a helyszínre. Tenyészkancák és csikóik show-bírálatával kezdődött a program. Díjat kapott az első három helyezett kanca, a legszebb mén- és kancacsikó. Ösztönözve a lovak illő felkészítését (gondolva itt kiképzésre, ápolásra), a legjobban felkészített lovat is jutalmazták, illetve a Rácz család jóvoltából különdíjat kapott a legjobb felvezető. A közönséget is megkérdezték, és így választották ki a legszebb kancát és csikót. A legszebb kanca esetén a szakmai zsűri és a közönség ízlése megegyezett . A kancákat csikóikkal katalógusszámonként állított ák fel, hogy a bírálók és a közönség alaposan megszemlélhesse őket. Bartók László kommentálta az eseményeket, aki a tőle megszokott lelkesedéssel és lendülettel beszélt a muraközi lóról, ismertette a fajtarekonstrukciós program tenyészcélját, a tenyésztési eljárásokat, és egyesével értékelte az elővezetett
lovakat. Külön szeretnénk kiemelni a felvezetőket, hiszen minden lovat nagyszerűen felkészített ek, így hitelesen és méltósággal tudták bemutatni a muraközi fajtát. A kancák nagy részéről elmondható, hogy először hagyták el megszokott környezetüket, ennek ellenére kivétel nélkül kifogástalanul viselkedtek.

SOKOLDALÚ, MEGBÍZHATÓ FAJTA
Az ebéd utáni programot egy 2018-as születésű fiatal kanca bemutatója nyitotta, aki ez év májusában kezdte meg nyereg alatti munkáját. A pályán egy nagyon kiegyensúlyozott, átengedő lovat láthattunk, aki egy cseppet sem szeppent meg a nézőközönségtől, hangosítástól. Remény egyébként terepen és fogatban is megbízható hobbiló, aki kitűnően képviseli a sokoldalú muraközi fajtát. Ezután a szemenyei Gulyás Csárda látványos és szórakoztató pusztaötös és csikós bemutatója következett , akik hat lóval és három fiatal csikóssal érkeztek. A lovak képzettsége, a csikósok ügyessége és karikás játéka nem csak lovas embernek volt bámulatos. Végezetül Bognár Károly pattant fel szó szoros értelemben Anci nevű 4 éves kancájára, és mutatt a meg, hogyan kell muraközit kötőfékkel, szőrén iskolalovakat megszégyenítő módon megülni minden jármódban. Aki akart, maga is felülhetett egy körre. Reményeink szerint töretlen lesz a lelkesedés a muraközi ló iránt, s bízunk benne, hogy rendezvényünk erősített e ezt a tendenciát, és mindenki elégedetten tért haza.

A cikk a Magyar Állattenyésztők Lapja novemberi lapszámában jelent meg.

Írta: Várhelyi Vanda Kisanna és Kovács-Mesterházy Zoltán

Kapcsolódó

2024-re több lehet a megújuló energia, mint a fosszilis

magyarallatvedo

Komplexebb az állatok tájékozódása, mint hittük

Viki

A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz

magyarallatvedo