Magyar Állatvédelem
Image default

Műhold felvételeken is látható milyen “károkat” okoznak a hódok

Olvasási idő:1 perc

A hőmérséklet emelkedésével az állatok behatolnak a sarkvidéki tundrára és ott komoly pusztítást végeznek.

“Nem sok olyan állat van, amelynek a nyomait az űrből is látni lehet. Az egyik állat, amely eddig ilyen nyomokat hagyott, az az ember. Az a vicces, hogy az emberek soha nem kaptak engedélyt arra, hogy Alaszkában azt tegyék, amit a hódok most csinálnak” – hangsúlyozta Ken Tape, az alaszkai Fairbanks Egyetem ökológusa, aki a szövetségi állam hódpopuláció-növekedésének hatását tanulmányozza.

A műholdfelvételeken kiválóan követhető, hogy milyen károkat okoznak a hódok. Az egyik képen például az látható, hogy kevesebb, mint 40 év alatt a hódok teljesen átalakították a tájat. Egy kis folyóból tavacskás táj lett. A jelenség fő oka a globális felmelegedés. Az alaszkai sarkvidéki tundra egyre melegebb, ami új élőhelyet biztosít a hódoknak. Tape és csapata 1950-ben és később készített felvételeket tanulmányozott. 1980-ig nem volt nyomuk az állatoknak. A 2000-es és 2010-es évekből származó műholdfelvételeken azonban már nagyon jól kivehető, hogy a hódgátak által létrehozott tavak száma a kétszeresére nőtt.

A fotókon összesen több mint 11 000 hódtó látható. A gátépítő állatok különösen aktívak Alaszka nyugati részén. Kotzebue városában 20 évvel ezelőtt nem voltak hódok. Most a lakosok arról számolnak be, hogy mindenhol ott vannak. A jelenség és egyetlen hódgát teljesen megváltoztatott például egy Kotzebue melletti tavat, amelynek területe egy 2002-es fényképen még 1,6 hektár volt, míg egy 2012-es fotón – a hódgát megjelenése után – már 3,3 hektárra nőtt, 2019-ben pedig 3,9 hektár. Tape a hódok tájátalakító gyorsaságát egy erdőtűz terjedési sebességéhez hasonlította.

A felmelegedés miatt a tavakban melegebb van, mint a patakok és folyók áramló vizében. Ez valószínűleg vonzani fogja a vízimadarakat és új halfajokat, ami a biológiai sokféleség javára válik. A meleg azonban a permafroszt felolvadását okozza. Alaszkát 85 százalékban örökfagy borítja. Amennyiben a permafroszt megolvad, üvegházhatású gázok, például szén-dioxid és metán kerülnek a légkörbe, ami tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést. Ez viszont még melegebbé teszi Alaszkát, a hódok számára több élőhelyet biztosít, több tavacskát hoznak létre, ami ismét felolvasztja a permafrosztot.

(Forrás: SG.hu, Fotó: newscientist.com)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Vízbe fagyott őzikét mentettek a hős szombathelyi tűzoltók

Erik

Kutyakiválasztást tart a rendőrség – ezt kell tudniuk a jelentkezőknek

magyarallatvedo

“Rendőri intézkedés” a Váci úton: csoportosan vonult a kacsacsalád – VIDEÓVAL

magyarallatvedo