Magyar Állatvédelem
Image default

Brutális agyi tünetek – A túltenyésztés áldozatai lettek a mopszok

Olvasási idő:1 perc

Egy friss tanulmány rávilágított arra, hogy a túltenyésztés miatt a mopszok egészsége olyannyira megromlott, hogy már nem is tekinthetők tipikus kutyáknak.

Az IFLScience vizsgálata szerint az állatok a tenyésztés hatására olyan mértékű légzési és agyi nehézségekkel küzdenek, hogy a fajta teljesen elkülönült más, mainstream kutyáktól.

A mopszok és a többi, jelentősen benyomott orrú „dizájner kutyák”, így a buldog és a boxerek rövidfejű fajtáknak számítanak. Az egyedi fejforma különböző problémákkal, például légzési nehézségekkel jár. Ezen fajták az utóbbi időkben igen népszerűvé váltak, a tenyésztők pedig arra törekednek, hogy még rövidebb pofát érjenek el – írja a 24.hu.

A szakértők a közelmúltban mintegy négyezerháromszáz mopsz mintáit vetették össze közel huszonkétezer ezer nem mopszéval, hogy felmérjék negyven gyakori rendellenesség kockázatát az állatoknál.

Az eredmények alapján a mopszoknál a többi kutyához képest 1,86-szor nagyobb az esélye egy vagy több betegség kialakulásának.

A negyven betegségből huszonhárom jelentkezik nagyobb valószínűséggel ezen fajtánál. A leggyakoribb probléma az obstruktív légúti szindróma, itt a kockázat majdnem ötvennégyszeres.

A mopszok hét rendellenesség esetében jól szerepeltek, ezek közé tartozik a szívzörej és az agresszió. Összességében ugyanakkor

a fajta egészségi szempontból így is veszélyeztetettnek bizonyult,

a problémák többsége az egyedi koponyaformának és méretnek tudható be.

(Forrás: 24.hu, fotók: Canva)

Kapcsolódó

Meglepetések sorozata: ezúttal egy teve bukkant fel Kecskemét határában

Marci

Megszólalt a Szilágyi Erzsébet fasoron vaddisznókat kilövő vadász

magyarallatvedo

Az ünnepek közeledtével Te is támogathatod a Rex Kutyaotthon négylábú hőseit

Marci