Mogyorókrémbe rejtett fogamzásgátlóval szorítaná vissza Anglia a szürkemókus populációt

Olvasási idő:1 perc

Kevesen tudják, hogy az aranyos, fürge kis szőrcsomónak tűnő szürkemókus (keleti szürkemókus) invazív faj és rengeteg gondot okoz az Egyesült Királyságban. Az 1870-es években a tengerentúlról betelepített állat komoly károkért felel az erdészetben és veszélyezteti a fajgazdagságot is. – írta meg a termeszet.hu híroldal.

A kormányzati szervek most azt tervezik, hogy egy szájon át bejuttatott fogamzásgátló segítségével szorítják vissza az állományokat. A drasztikus lépésre azért is van szükség, mert a szürkemókus teljesen kiszorítja a vörösbundás európai mókust. Jelenleg mintegy 2,7 millió szürkemókus él Nagy-Britanniában, miközben az utóbbiak mindössze 140 ezer egyedet számlálnak.

 

 

Az előzetes kísérletekben speciális etetődobozokat helyzetek ki Anglia és Wales északi erdejeibe, amelyekhez más állatok nem férhettek hozzá. A szürkemókus populációk 70%-a használatba vette ezeket az etetőket. A kísérletekben még nem használták a fogamzásgátlót, de a jelentések szerint az egyaránt hatásos lenne a hím és nőstény egyedeken. A szert mogyorókrémbe tervezik majd rejteni. A szürkemókusok a vörös rokonaikkal versengenek a táplálékért, ugyanakkor terjesztői is a mókushimlő vírusának. Ugyan a szürkék nem betegednek meg, az európai mókusokat súlyosan érinti a fertőzés, szinte mindig halállal végződik.  A szürkemókusok nagy egyedsűrűsége a fiatal fák egészségét és túlélést is veszélyezteti, mivel a csemeték gyengülnek a mókusok kérget hántó tevékenységének következtében. A törzsön keletkezett sérülések utat nyitnak más kórokozóknak, kártevőknek is.

A szakértők szerint az eddigi kísérletek biztatóak, nem kegyetlen és halálos módon, de mégis gátat szabnak a szürkemókusok féktelen szaporodásának. A környezetvédelmi minisztérium szerint jól halad a tervezés, két éven belül alkalmazhatnák a módszert a vadonban is. – hangsúlyozta posztjában a termeszet.hu magazinoldal.

 

(Forrás: phys.org, termeszet.hu Kép: gnlszinfolt.blog.hu, 24.hu)

 

Magyar Állatvédelem