Magyar Állatvédelem
Image default

Mit tehetnek az építkezők, hogy ne ismétlődjön meg a miskolci denevérmészárlás?

Olvasási idő:1 perc

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfői közleményében arra hívja fel a lakosság, valamint az önkormányzati és állami szervek figyelmét, hogy most, az év első három hónapjában, a költési időszak kezdete előtt kellene elvégezni bizonyos  természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat. Ezeknek a munkáknak az elvégzése egyébként áprilistól tilos is, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre – írja a qubit.hu.

A természetvédők tapasztalatai szerint a három leggyakoribb ilyen tevékenység – amely a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoz – a következő:

  • fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése, végrehajtása épületfelújításoknál,
  • sérült vagy áramütés-veszélyes gólyafészkek biztonságossá tétele,
  • fák, bokrok kivágása.

A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket (és denevéreket) is érintő épületmunkákat kötelező engedélyeztetni a természetvédelmi hatósággal, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el! Ezért hallani lakott fecskefészkek tömeges leveréséről nyaranta. A hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket. Az MME részletes ismertetőt is kiadott a fecske- és denevérbarát felújításról.

Január elején egy miskolci panelfelújítás hívta fel a figyelmet a problémára, ott ugyanis a munkások egyszerűen a földön hagyták a fal bontásakor lepotyogó, téli álmot alvó denevéreket, és a védett állatok egy része elpusztult. A szabálysértő bontás miatt kétmillió forintos természetvédelmi kár keletkezett, 23 denevér elpusztult, de hatvanat sikerült megmentenie és biztonságosan elhelyeznie a Mályi Természetvédelmi Egyesület önkénteseinek.

A természetvédelmi oltalom alatt álló madarak, így a  gólyák fészkei is védettséget élveznek. A fokozottan védett fehér gólyák téli viharokban sérült vagy az elektromos hálózat oszlopain a vezetékekre épült fészkeinek magasító kosárra emeléséhez a megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt. Az egyesület erről is kiadott részletesebb ismertetőt.

A fák és bokrok kivágása sok esetben, és sokféle okból lehet indokolt és szükséges. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felkúszó fás szárú vegetáció eltávolítása, visszavágása, különösen tömeges nagyságrendben jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra. Ezért indokolatlan, valamint a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző a munkákat a madarak költési időszakára hagyni. Azonban még a megfelelő időpontban elvégzett árvízvédelmi munkákat is el lehet végezni lehet természetkárosító módon, ahogy a tiszaugi védett ártéri erdő tarvágásánál történt tavaly ilyenkor.

Qubit.hu, mme.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Eddig még soha nem látott különleges vendég bukkant fel Baranya megyében

Marci

Több mint 2800 madárpárnak adhatnak otthont az E.ON fészektartói

magyarallatvedo

Csodálatos rajzokon az alföldi puszták tarka gyíkja

Viki