Magyar Állatvédelem
Image default

Mit csinálnak az állatrendőrök?

Olvasási idő:1 perc

Egyre gyakrabban merül fel Magyarországon is, hogy szükséges lenne az állatrendőrség felállítására. Azonban mi lenne a feladata az állatvédelmi tisztviselőknek? Az Egyesült Államokból hozott példán keresztül mutatjuk ezt be, a The Balance Careers honlap összesítése alapján.

Az állatvédelmi tisztviselők munkájuk során az állatvédelmi törvények betartatásával járulnak hozzá a közbiztonsághoz. Az állatvédelmi tisztként végzett munka nagy kihívást jelent, tudnia kell kezelni mindenféle állatot, a háziállattól a vadon élő állatokig.

Az állatvédelmi tiszteket általában egy megye, egy város vagy a kormány alkalmazza. A kezdő tisztségviselők feljebb juthatnak a ranglétrán felügyelői vagy vezetői pozíciókba is. A felsőbb szintű állatellenőri pozíciókban dolgozók lehetnek vezető állatvédelmi tisztviselők, koordinátorok, felügyelők vagy a műveletek igazgatók.

Darrell Hudson, Memphis-i állatvédelmi tisztviselő állampolgári bejelentésre ellenőrzi a megfelelő tartási körülményeket; fotó: Brad Vest/The Commercial Appeal

Az állatvédelmi tisztviselő feladatai

Általában a következő feladatok ellátására van szükség:

• Veszélyes vagy kóbor állatok befogása

• Állatkínzás eseteinek vizsgálata

• Az érvényes állami, megyei és városi állatvédelmi törvények és előírások betartatása

• Szakértői vallomások tétele a bírósági ügyekben

• A csapdába esett állatok megmentése

• Jelentések készítése

Szolgálatuk alatt az állatvédelmi tisztviselők gyakran kommunikálnak a lakossággal. Figyelmeztethetik a tulajdonosokat a gondozásukban lévő állatokkal való rossz bánásmód miatt, de el is távolíthatják az állatokat a gondatlan tulajdonostól. A tisztek oktatásokat is tarthatnak a közösségek számára olyan témákban, mint az állatokkal kapcsolatos törvények és különböző állatjóléti kérdések.

A vadon élő állatok esetében a tisztek feladata az állatok elhelyezése – sokan az élőhelyük elvesztése miatt, vagy táplálékot és menedéket keresve kerülnek lakott területre.

Tisztségviselő munka közben, fotó: Kokomo Tribune

Oktatás, képzés és képesítés

Az állatvédelmi tisztviselőknek ismerniük kell a legkülönfélébb állatfajokat, de ismeretekkel kell rendelkezniük az elsősegély nyújtásról, az állatok gondozásáról, az emberséges befogási technikákról, az állatok viselkedéséről, a közösségi kommunikációról, az állatkínzás eseteinek vizsgálati eljárásairól és a törvényekről.

A rendőrségen, állatorvosként, vadgazdaként, menhelyvezetőként vagy bármilyen más, az állatokkal kapcsolatos területen szerzett tapasztalat csak pluszt jelent. Sok pályára lépő állatvédelmi tiszt további gyakorlati tapasztalatokat szerez azáltal, hogy önként jelentkezik a helyi menhelyeken és más, mentéssel kapcsolatos szervezeteknél.

magyarallatvedelm.hu

Kapcsolódó

Dr. Fülöp Erik: Hiányzik az állatrendőrség kérdése az online konzultációból

magyarallatvedo

Apokalipszis Kaliforniában – Az erdőtüzek a napot is eltakarják

magyarallatvedo

Betiltják a szürkefarkasok vadászatát Montanában

Marci