Magyar Állatvédelem
Image default

Mit csináljuk, ha vaddal ütközünk?

Olvasási idő:1 perc

Egy átlagos évben csak őzből közel ötezret ütnek el az utakon, de gímszarvasokból is úgy 800, vaddisznókból pedig több mint 500 esik áldozatul a vadgázolásoknak – írta meg a novekedes.hu.

Nem árt felkészülni az efféle incidensekre.

Már csak azért is, mert a járműben akár egy kisebb állat, tehát egy róka vagy egy nyúl is komolyabb kárt tehet, ha nagy gyorsasággal megyünk beléjük. Az átlagos kár a vadgázolásoknál fél millió forintot szokott kitenni.

Az erdők és a mezők között futó utaknál különösen kell ügyelni, mert gyakran előfordul, hogy a sűrű fás területekről az állatok táplálékért átmennek a mezőkre, főleg esténként illetve a kora reggeli órákban.

Ha esetleg autópályán vagy autóúton történik efféle baleset, akkor rendszerint a közútkezelő a felelős, mivel neki kéne kerítéssel biztosítania, hogy a vadak ne tudjanak az autók közelébe jutni. Viszont ha az incidensre azért került sor, mert mondjuk az állat vadászok elöl menekült, akkor a felelősség a vadásztársaságot terheli.

Amennyiben a sofőr nem kellően óvatos, akkor persze az autós a hibás, pláne ha egyébként kint volt egy vadveszélyt jelző tábla, amelynél egyébként is lassítani kell.

A vadgázolásoknál a legtöbb esetben azonban nehéz pontosan megállapítani, hogy ki volt a felelős a balesetért. Mindenesetre érdemes figyelembe venni, hogy vadállatok akár lakott területen is felbukkanhatnak, ha pedig már kint áll az úton egy őz, este elvakíthatják a fényszórók, ezért ilyenkor segíthet ha dudálunk, mert az állat könnyebben beazonosíthatja, hogy merre van a veszélyforrás.

A kormány hirtelen elrántása sokszor csak még nagyobb bajt okoz. Ha neki megyünk egy fának az komolyabb kárt tehet bennünk mintha nem is korrigáltuk volna a haladási irányunkat. De épp így egy hirtelen kormányrántással a szembejövő sávban is belemehetünk valakibe.

Ha már megtörtént a baj rögtön hívjuk a rendőrséget, a hatóságok ezután értesíteni fogják a vadásztársaságot.

Eszünkbe ne jusson az elütött vadat lefoglalni magunknak: ha még életben van akkor az állam, ha pedig már meghalt akkor a vadásztársaság tulajdona. Ha magunkkal visszük, lopást követünk el. De akkor se érjünk hozzá ha csak megsebesült. Könnyen kárt tehet bennünk.

Amennyiben van casco-nk, a vadgázolás után a biztosító legalább részben meg fogja téríteni a kárunkat, mivel az ütközés egy vaddal olyan töréskárnak minősül, amelyre a casco is kiterjed. Viszont érdemes a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellé vadkár biztosítást is venni – hívja fel rá a figyelmet Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.

(Forrás: novekedes.hu, Kép: vezess.hu)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Már a tojásaikon ülnek hazánk barkóscinegéi

Marci

Halálba kergették az egykori vezérhím csimpánzt fajtársai a lipcsei állatkertben

Erik

Elpusztult Schurli, a 130 éves óriásteknős

magyarallatvedo