Miért üldözik a macskák a lézert?

Olvasási idő:2 perc

A lézer kergetése játéknak tűnhet, de főleg ösztönös reakció a macskáknál.

Minden cicás gazdi ismeri a macska és a lézerpointer örökös küzdelmét. Ez a kis piros pötty biztosan lefoglalja a macskákat – annak ellenére (vagy talán azért), hogy soha nem tudják elkapni. Érdekes módon azonban vita folyik arról, hogy a lézerpontok nagyszerű játékszerek-e macskabarátaink számára. Miért üldözik tehát a macskák a lézereket, ideje lemondani a lézerről és másik szórakoztató játékot keresni?

A lézer vonzereje

A lézerek eredendően stimulálják a macskákat, mert a gyorsan mozgó zsákmányt látják benne. Csak azért, mert a házi macskáknak nem kell keményen megdolgozniuk az eleségért (hacsak nem számítjuk annak azt az energiát, amivel egész reggel nyávog, amíg meg nem töltjük a tálkájukat), még nem jelenti azt, hogy nincs az ereikben ez az ösztön.

Ahogy a lézer pontja körbe-körbe száguldozik a szobában, a macska egy kis állatnak nézi, aki menekülni próbál előle. Mint ilyen, bizonyos macskaféle viselkedések jelennek meg, nevezetesen a veleszületett vágy a szóban forgó zsákmány vadászatára, lecsapására és megölésére. Az a tény, hogy ez pusztán kivetítés, nem nagyon számít, mert a macska ösztönösen viselkedik ilyenkor.

Hogyan látják a macskák a lézert?

Itt van egy másik tényező is, amikor a macska lézert üldöz, és ez az a tény, hogy egyszerűen vonzónak tűnik. Az okok megértéséhez segít, ha alaposan utánaolvasunk, hogy hogyan működik a macska szeme, és miben különbözik az emberi szemtől.

Mi köze ennek a lézerekhez? Abban a pillanatban, amikor rávezetünk egy lézerpontot a macskánkra, ő azonnal észleli azt a perifériás látásában, beindítja a ragadozó ösztönt.

Vita a macskákról és a lézerekről

Meglepő lehet hallani, hogy vita folyik arról, hogy jó ötlet-e lézerrel játszani a macskával, de a macska-lézeres vita már hosszú ideje folyik.

A lézerellenes macskarajongók által feljegyzett fő probléma az, hogy ha a a macskát lézerrel ingereljük, az egyfajta kötekedés. Ne feledjük, a macska azért kezdi el nézegetni a pontot, mert az agya azt súgja neki, hogy fogja meg az ételt és ölje meg. A macska nem játékként csinálja, még akkor sem, ha szórakozásnak tűnik vagy szórakoztatja is a cicát.

A lézer egy elérhetetlen célpont, és bármennyire is kiválóak a macskánk vadászatkészségei, soha nem fogja megenni, és soha nem fejezi be ragadozó ciklusát. Sok macska rájön a trükkre, és abbahagyja a lézerrel való interakciót. Mások ezt rendkívül frusztrálónak találják, és emiatt rosszul viselkedhetnek. A frusztrált macskák az ideálisnál gyengébben viselkednek, például pusztítóvá vagy agresszívvé válnak.

Lézermutató biztonsági tippek

Feltéve, hogy úgy tűnik, hogy macskája valóban élvezi a lézer kergetését, és nem csak a vadászat-elkapás-csalódás végtelen hurkába esik, nincs miért aggódni. A lézer üldözése fantasztikus módja annak, hogy macskánk fizikai és szellemi gyakorlatokat végezzen, és lehetővé teszi, hogy egy kicsit megragadja cicaösztöneit – amit a bentlakásos macskák nem tudnak olyan gyakran megtenni, mint ahogyan szeretnének.

Természetesen fokozottan ügyeljünk a megfelelő biztonsági utasítások betartására, hogy elkerüljük a macska sérülését játék közben. 

Ne világíts közvetlenül a macska szemébeMég a játéklézerek is hihetetlenül erős fényt bocsátanak ki, így nem szabad közvetlenül a macska szemébe (vagy a sajátunkba!) világítani. Látási problémákat és/vagy szemsérülést okozhat.

Lézerezés után vezesd le az esetleges frusztrációt valami elterelő, könnyű játékkal. Ha a lézer a macska egyetlen játéklehetősége, akkor valószínűbb, hogy a frusztráció felgyülemlik.