Magyar Állatvédelem
Image default

Miért mond neked nem-et egy állatmentő?

Olvasási idő:2 perc

A “Szilveszteri Állatmentő Ügyelet” Facebook oldalán bukkantunk az alábbi írásra.

MIÉRT MOND NEMET EGY ÁLLATMENTŐ?
Hétfőn volt az Önkéntesség világnapja, ennek kapcsán pedig idén egy rövid sorozatot indítunk, hogy eloszlassunk pár tévhitet az állatvédőkről.
Negyedszer azt vesszük elő, ami sokszor dühíti fel az embereket, amikor az állatmentő nemet mond nekik. Akár arra, hogy nem tud elmenni egy kóbor kutyáért, nem fogadja be, vagy akár nem ad örökbe neki egyet. Miért teszi ezt? Mindkettőt ugyanazért.

MERT FELELŐSSÉGGEL TARTOZIK AZOKÉRT, AKIKET MEGMENTETT.

Kezdjük azzal, hogy miért mondja azt, hogy nem tud még egy kutyát befogadni.

HÁT HA VAN MÁR OTT HARMINCKETTŐ, EZ AZ EGY IS BIZTOSAN ELFÉR!

Nem, mert ez nem így működik. Egy új állatot karanténba kell tenni az esetleges betegségei miatt, tehát kell hozzá karanténhely. Ha nincs ebből szabad, akkor nem kockáztatja meg, hogy bevigyen egy betegséget a többi, már meglévő állatának. Valamint nem csak etetni kell majd, hanem az orvosi költségeit is állni kell: oltások, chip, féreghajtás, bolhaírtás egy közepes méretű kutyára több tízezer forint, a ivartalanítása mégegyszer ennyi, és ha van valami betegsége, akkor több százezer is lehet egyetlen kutya költsége!
De akár egyszerűen az is lehet, hogy tényleg nincs még egy hely fizikailag sem. Nem lehet minden kutyát minden kutya mellé tenni, minél kevesebb a hely, annál több esély van arra, hogy egy menhelyen összeverekednek a kutyák, és annak akár végzetes következménye is lehet.
Tehát minden állatmentőnek elsők a nála lévő, már megmentett állatai, és csak ha azok biztonsága nem sérül, akkor tud fogadni újat.

NEM ADOM NEKED ÖRÖKBE A KUTYÁT/MACSKÁT!

Hát hogyan képzeli, hogy ezt mondja neked egy állatmentő? Hát nem annak örül, ha végre gazdához kerül, és nem neki kell vele foglalkoznia? Csak jobb dolga lesz egy családban, mint egy menhelyen vagy sok állat között egy lakásban! Sajnos ez nem mindig igaz.

Először is vedd tudomásul, hogy akár tetszik, akár nem, az állatmentőnek joga van elutasítani téged. Ő mentette azt az állatot, ő ápolta, miatta tudnád te most örökbefogadni. Így igenis ő határozza meg, hogy kinek, milyen körülmények közé adja a mentettjét. Ő pedig azt szeretné, hogy jobb helyre kerüljön, mint ami nála van, biztonságban legyen, és ne vigyék vissza hozzá vagy tegyék az utcára fél év múlva.

Ezért várják el a macskáknál sokan a benti tartást, a kutyáknál az ivartalanítást és még akár számos más dolgot is. Ezért nem adnak örökbe idős embereknek fiatal állatot, mert nincs annál rosszabb, amikor a kölyökként örökefogadott kutyát a rokonok visszahozzák 4 évesen, mert meghalt az idős gazdi, és ők ugyan azt mondták, hogy majd befogadják, de most máshogy alakult.

Fogadd tehát el, ha nemet mond neked egy állatvédő, és gondolkozz el azon, min kellene változtatnod, hogy még felelősebb gazdája lehess egy mentett állatnak!

További érdekességeket találsz az állatmentéssel kapcsolatban az általuk üzemeltetett honlapon. 

Magyar Állatvédelem

A címlapkép illusztráció

Kapcsolódó

Bálint, a pécsi víziló most ünnepelte születsénapját

magyarallatvedo

Közmunkások ellopták és megették egy család páváját Kiskörén

magyarallatvedo

BRÉKING! Szurikátakölykök születtek Szegeden!

magyarallatvedo