Magyar Állatvédelem
Image default

„Mi, civilek küzdünk az állatokért, és az állatjólétben nem érdekelt állam helyett járunk el”

Olvasási idő:2 perc

Az állatvédelem számos európai országban több évtizedes elmaradásban van. Így van ez Lengyelországban is, ahol kifejezetten nagy problémát jelentenek a kutyaviadalok. Egy lengyel állatvédelmi szervezet civil tagjával beszélgettünk, aki teljes anonimitását kérte. Attól fél ugyanis, hogy a nemzetközi bűnhálózat veszélybe sodorhatja a működésüket akkor, ha fény derül kilétükre. Jelenleg ugyanis ők azok, akik az állam, illetve a rendőrség helyett derítik fel az ügyeket és küzdenek az állatok jogaiért.

A szervezett kutyaviadalok óriási problémát jelentenek Közép-Európában. Mi a helyzet Lengyelországban?

Lengyelország helyzete nagyon hasonló. Amiben különbség lehet, az a kérdés körüli uralkodó hallgatás, mind a nyilvánosság (akár az állatbarátok), mind a bűnüldöző szervek részéről, de a média szintén nem szívesen veti fel a témát.

Általában mit tudhatunk a kutyaviadalok szervezőiről? Kik ők, milyen gazdasági érdekeik vannak, mennyi pénzt keresnek egyáltalán a harci kutyákkal?

Feltételezéseink szerint a kutyaviadalok szervezői struktúrája gyakorlatilag ugyanolyanok mindenhol, így a többi európai országban és az USA-ban is. Megkülönböztethetjük az „utcai szintű” kutyaviadalokat, amelyek általában rögtönzött harcok, szervezőik pedig tinédzserek és fiatal férfiak, „hobbisták”. Emellet pedig vannak a „hivatásos viadaloztatók”, akik csak a harcokhoz kezdenek el kutyákat tenyészteni. Ezeknek az állatoknak saját vérvonaluk van, a szervezett mérkőzések pedig hatalmas pénzeket mozgatnak.

A kutyaviadalok szervezői gyakran egy komplett bűnhálózatot üzemeltetnek. Igaz ez Lengyelországban is?

Igen, sőt, azt mondhatom, hogy Lengyelország esetében különösen fontos kiemelni azt is, hogy a viadalok szervezői nemzetközi kapcsolatokat is ápolnak.

Komolyan veszi a rendőrség a problémát? Megfelelő erőfeszítéseket tesznek a viadalok felszámolására?

A legnagyobb probléma az, hogy nem. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a rendőrség nem veszi komolyan az állatok bántalmazását és elhanyagolását. Sőt, továbbmegyek, a legfrissebb tanulmányok szerint az állatkínzással kapcsolatos bűncselekmények több mint 74% -át megszüntetik, vagy megtagadják az eljárás megindítását. Az eseteknek csak mintegy 19% -a kerül bíróság elé. Nem tudjuk igazán felmérni a rendőri erőfeszítéseket a kutyaviadal elleni küzdelemben sem, különös tekintettel arra, hogy a bűnüldöző szervek nem emelik ki külön ezt a témát. Tisztában vagyunk azzal, hogy egyes régiókban a rendőrség vizsgálja az ilyen jellegű eseteket, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy még ők is sötétben tapogatóznak a jelenség mértékét és súlyosságát illetően.

Milyen büntetések vonatkoznak a kutyaviadalok szervezőire Lengyelországban? Ön szerint ezek elegendők, vagy szigorúbb büntetésekre lenne szükség?

Az állatvédelmi törvény két következetlen szabályozást tartalmaz a kutyaviadalokról. Egyrészről állatkínzásnak tekintik, és ennek megszervezése bűncselekménynek minősül. Pénzbírsággal, letöltendő szabadságvesztéssel szankcionálják, aminek mértéke legfeljebb 3 év, illetve 5 év rendkívüli kegyetlenség esetén. A bíróság elrendelheti az állattartás (1-10 év), az állatokkal kapcsolatos munkavégzés tilalmát. Ugyanezen törvény egy másik cikke ugyanakkor nem tiltja kellő erővel az állatok sportban történő használatát, ami köztudottan az állatkínzás melegágya lehet a bikák, kutyák vagy kakasok esetében. Ezek azonban a törvény szerint apró bűncselekménynek számítanak. Azt gondolom, hogy ezt a szakadékot meg kell szüntetnünk, utána pedig lehet gondolkodni azon, hogy szzükség van-e szigorúbb büntetési tételekre. Szerintem a már meglévő szabályozások hatékony végrehajtása sokkal fontosabb lenne, mint a nagyon szigorú törvények bevezetése.

Mit gondol, egy olyan dedikált szervezet, mint például az „állatrendőrség” jelentős mértékben hozzá tudna járulni a kutyaviadalok felszámolásához?

Egy megfelelően képzett, kifejezetten az állatkínzásokra összpontosító állami szervezet vízválasztó lehetne. A jelenlegi helyzet korántsem ideális, mivel a legtöbb állatkínzásos esetekben mi, civilek küzdünk az állatokért, és az állatjólétben nem érdekelt állam helyett járunk el.

– magyarallatvedelem.hu –

Kapcsolódó

Botrányos! Nevetséges ítéleteket szabott kí a bíróság az állatviadaloztatókra

Eszti_mav

Így élnek most a nagykőrösi kutyaviadal telepről mentett kutyák

magyarallatvedo

Rendőrség: „Kutyaviadalokról mentettük őket, most vigyázunk rájuk” + KÉPEK

magyarallatvedo