Magyar Állatvédelem
Image default

Mi az állatkertek szerepe az állatvédelemben? – Budapesten találkoznak a hazai állatkerti szakemberek a hétvégén

Olvasási idő:1 perc

A hétvégén zajlik a hazai állatkerti szakemberek hagyományos találkozója, a Zoo Disputa, amelynek ezúttal a Fővárosi Állat- és Növénykert a házigazdája. A 2+1 napos eszmecsere központi témája az állatvédelem, illetve az állatkertek szerepe az állatvédelmi feladatokban.

A Zoo Disputa a hazai állatkerti szakemberek hagyományos szakmai eszmecseréje, melynek története egészen az 1980-as évekig nyúlik vissza. Ekkoriban – egészen pontosan 1983-ban – jött létre a Magyar Állatkertek Szövetsége is, amelynek ma már Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (MÁASZ) a hivatalos neve. Ennek a tizenhárom hazai állatkertet összefogó szakmai szervezetnek az égisze alatt tartják meg rendszeresen a Zoo Disputát.

Az idei Zoo Disputa kiemelt témaköre az állatvédelem. Szó esik többek között az állatkertek állatvédelmi szerepéről, az állatmentésről, az állatkerti állatok jóllétéről való gondoskodásról, illetve az állatvédelem, az állatmentés és az állatjólléti eredmények felhasználásáról az állatkert-pedagógiában, az állatkertekben folyó ismeretterjesztő, szemléletformáló munkában.

A konferencia első két napján, csütörtökön és pénteken a fenti témakörökben mintegy huszonöt előadás hangzott el, de a programban kerekasztal beszélgetések, szakmai vezetések és bemutatók, illetve élménypedagógiai csapatjátékok is szerepelnek. Szombaton a Zoo Disputa résztvevői egy kirándulás keretében a Kecskeméti Vadaskertet, illetve a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó fülöpházi homokbuckáknál kialakított tanösvényt látogatták meg.

Tudósítás a Zoo Disputáról

Az állatkertészet iránt komolyabban érdeklődők kedvéért egy kis tudósítást is összeállított a Fővárosi Állat- és Növénykert a Zoo Dispután elhangzottakról, amelyet – ahogy a program halad – újabb és újabb részletekkel frissítenek.

Kapcsolódó

MME: segítsünk a vízóraaknák, pincék fogságába került békákon!

magyarallatvedo

Dr. Fülöp Erik Btk-módosítással lehetetlenítené el az állatkínzók bűnismétlését

magyarallatvedo

Indigo, a 4 éves budapesti gorilla imád futkározni, hemperegni és persze bolondozni is – VIDEÓ

Marci