Magyar Állatvédelem
Image default

Méreggel és csavarral „töltött” kolbásszal öl az ismeretlen kutyagyilkos

Olvasási idő:2 perc

Összefogtak a péceliek: kamerákat szerelnek fel a házak udvarára, kenneleket építenek a kutyáknak és folyamatosan figyelnek, miután egy állatkínzó járja a környéket. Az egyébként nyugodt, csendes kertvárosban élők lelki nyugalmát teljesen felbolygatta az ismeretlen tettes, aki nem válogat a kínzóeszközök között: kolbászba rejtett méreggel, csavarral, gyufaszálakkal próbálja kivégezni a házi kedvenceket.

Madarász Veronika (33) gyermekeivel és férjével lakik a város északi részén. Lapunknak arról mesélt, hogy az állatkínzó a szembe szomszédjához csütörtökön, fényes nappal dobta be a kolbászba rejtett csavart.

– A szomszédunk még időben észrevette, így a nagy testű kutyája nem ette meg a húst. Nekünk sajnos nem volt ilyen szerencsénk. Picur kutyánkat három gyerek siratja – kezdte az édesanya. Veronika tacskóját a múlt héten mérgezték meg, feltehetően ugyanezzel a módszerrel. – Egyre rosszabbul lett, kihűlt, alig tudott megmozdulni, a teste rángatózott, mintha epilepsziás rohama lenne.

– Azonnal hívtuk az állatorvost, akinek egyértelmű volt a tünetek alapján, hogy idegméreg jutott Picur szervezetébe. Hideg zuhanyként ért bennünket. Két kutyánk van még, Mangó egy mentett kutyus, illetve a vizslánk, Vanília. Legalább ők velünk maradtak, nem ettek a szerből… – mesélte szomorúan Veronika, aki tagja annak a péceli csapatnak, akik összefogtak annak érdekében, hogy előkerítsék az elkövetőt.

﷯Veronika tacskója sajnos evett a méregből, elpusztult, de vizslája szerencsére nem ette meg ﷯Veronika tacskója sajnos evett a méregből, elpusztult, de vizslája szerencsére nem ette meg

A vizslának szerencsére nem lett semmi bajaA vizslának szerencsére nem lett semmi baja

– Kamerákat szeretnénk felszerelni, valaki hátsó kenneleket kezdett el építeni, bár ez hosszú távon a kutyák szempontjából nem túl jó megoldás. Emellett éjjel-nappal figyeljük a környéket – tette hozzá.

A településen egyébként mindenki jobban figyel és megteszi a megfelelő óvintézkedéseket. Klári például bátran sétáltatja Pécel belvárosában kutyusát, Benit, ugyanakkor hiába lakik kertes házban, hűséges társát inkább a házban tartja.

Az egyik udvarra csavarral és gyufával töltött kolbászt dobtak. /Fotó: Zsolnai PéterAz egyik udvarra csavarral és gyufával töltött kolbászt dobtak. /Fotó: Zsolnai Péter

– Megdöbbenve hallottam a mérgezésekről. Én Benit inkább bent tartom – mondja az idős asszony.

Ibolya és Gyöngyi rendszeresen együtt sétáltatják kutyáikat. Szerintük nem mindenki teheti meg, hogy a házba beengedje a kutyáját, de egy kertvárosban miért is lenne erre szükség?

– Pontosabban eddig ezen nem kellett gondolkodnunk! Sajnos hallottunk a történtekről. Ki képes ilyesmire? – teszi fel kérdést felháborodva Ibolya, miközben fehér szőrű kutyáját, Bonit simogatja. – Ő kinti és benti kutya. Gondolkodtam azon, hogy megtanítom neki, ne fogadjon el idegentől ételt, de hát az udvar az ő területe. Macskáim is vannak, szeretnek vadászni, elbóklászni, emiatt féltem őket.

﷯Kláriék minden reggel és este átnézik a kertet, nehogy legyen bent méreg /﷯Fotó: Zsolnai Péter﷯Kláriék minden reggel és este átnézik a kertet, nehogy legyen bent méreg /﷯Fotó: Zsolnai Péter

Klári, Tücsi gazdája szerint annyit tudnak tenni, hogy este és reggel is átnézik a kertet. – Most sétálni is óvatosabban sétálunk, odafigyelünk rá, nehogy valamit felegyen a kutyánk – vélekedik az asszony.

Ibolya kutyája Boni, kinti-benti kutya, nagyon félti őt a gazdája. /Fotó: Zsolnai PéterIbolya kutyája Boni, kinti-benti kutya, nagyon félti őt a gazdája. /Fotó: Zsolnai Péter

Torma Gábor péceli képviselőhöz is eljutottak a lakosok panaszai. Közösségi oldalán azt írta: mindenki járjon nyitott szemmel, a lakók pedig figyeljenek a gyanúsan viselkedő személyekre.

– Nehéz ügy, hiszen egy kis húsdarabot bárki el tud rejteni a kabátjában. Napközben nehéz rajtakapni az elkövetőt, hiszen sokan a várostól messze dolgoznak. Plakátokat helyeztünk ki, hogy azok is értesülhessenek a történtekről, akik nincsenek fent a közösségi oldalakon – mondta.

Kerestük az ügyben a Pest megyei Rendőr-főkapitányságot, de lapzártánkig nem érkezett válasz.

Így óvjuk meg kedvenceinket

  • Tanítsuk meg a kutyánknak, hogy ne fogadjon el idegentől ételt. Bár a kutya fajtájától, egyéniségétől függően ez nem mindig működik
  • Megtaníthatjuk a kutyának, hogy csak parancsra egyen
  • Az előkertet zárjuk el a kutya elől, így az elkövető által bedobott ételhez remélhetőleg nem fér hozzá az állat.

Blikk, Fotó: Zsolnai Péter

Kapcsolódó

Vádemelés: légpuskával lőtt az udvarra tévedt kutyára az állatkínzó

Marci

Vagány cipővel védik a forróságban vakvezető kutyáikat

Viki

12,6 kilogrammos tumort távolítottak el egy németjuhászból

magyarallatvedo