Magyar Állatvédelem
Image default

Melltartóban járnak a tehenek Szibériában – VIDEÓVAL

Olvasási idő:1 perc
A Föld leghidegebb településén, a szibériai Ojmjakon faluban házilag készített melltartóval szerelik fel a teheneket, hogy megvédjék tőgyüket a jeges hidegtől. A prém melltartók eredetileg kabátokon lévő kapucnik voltak, amelyek most újra fontos funkciót kaptak.

A hetvenes éveiben járó szibériai gazda Nyikolaj Atlasov, nem nézhette tovább tehenei szenvedését a téli – 45 Celsius-fokos hidegben, ezért úgy döntött, hogy felöltözteti őket. Legalább is a tőgyük finom, érzékeny bőrét megvédi a jeges hidegtől.

Mindegyik tehenét felszerelte egy háromszög alakú melltartóval, amit akkor viselnek az állatok, amikor kimennek az istállóból a folyó jegébe vált lyukhoz inni.

A szerkezet egészen biztosan melegen tartja a tehenek tőgyét, hiszen bárány- és nyúlszőrből készültek. A prém melltartók eredetileg kabátokon lévő kapucnik voltak, amelyek most újra fontos funkciót kaptak. A gazda a már nem használt, régi prémkabátokat hasznosítja így, amelyek nagyon jó szolgálatot tesznek: állítása szerint ezzel legalább két literrel több tejet adnak tehenei.

A falu egyik lakója, Szemjon Sivcsev videón meg is örökítette a melltartós teheneket. Azt mondja így töltik a jakut tehenek a telüket – ők a mi kenyérkeresőink.

A legfontosabb dolog az állat melegen tartása.

A teheneket akkor öltöztetik fel, amikor a hőmérséklet – 30 Celsius-fokra süllyed. Nem viselnek más takarót – csak egy melltartót.

A Föld leghidegebb települése címmel a Jakutföldön található Ojmjakon falu büszkélkedhet, ahol 1933. február 6-án –67,8 °C-ot mértek az akkor már meglévő meteorológiai állomáson. Ojmjakon a leghidegebb klímájú állandóan lakott település a Földön.

A hely az 1930-as években vált állandóan lakottá, azelőtt átmeneti táborhely volt, ahol az utazók, a prémvadászok és a nomádok sátrat verhettek és kipihenhették magukat. A második világháború alatt alatt repülőteret építettek, azután kezdődött Ojmjakon felvirágzása, jelenleg 510-en lakják.

magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó

USA: Hét év börtönt is kaphat, aki nem biztosít menedéket a fagy elől kutyájának

magyarallatvedo

Tűzoltók mentették meg a vemhes tehén életét Nyírgelsén

Marci

Ráfagyott a sár és az ürülék a Nyergesújfalun tartott kutyára

magyarallatvedo