Magyar Állatvédelem
Image default

Megvan az év hala! Te felismered?

Olvasási idő:1 perc

A fokozottan védett lápi póc kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult “év hala” közönségszavazáson – közölte a szervezet elnöke, Harka Ákos a szavazatok összesítése alapján.

A lápi póc hazánkban őshonos és a Duna vízrendszerében él. Fokozottan védett helyzetét tükrözi, hogy az eszmei értéke 250 ezer forint. Jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hosszú hátúszó és a lekerekített farokúszó. Táplálékát többnyire kisebb gerinctelen állatok, férgek, rákok, puhatestűek alkotják, de apróbb halakat is bekebelez. Az aprócska méretű, átlag 8-10 centiméterre növő védett halunk 50 százalékos eredménnyel nyerte meg a szavazást.

A három jelölt közül a nagyobb folyóink gyorsabb szakaszain megtalálható selymes durbincs a voksok 12 százalékával lett a harmadik, míg a harmadik 38 százalékkal a lassú folyószakaszokat és állóvizeket kedvelő csapósügér.

Amint neve is elárulja, növényekkel benőtt, álló vagy lassan áramló vizek jelentenek igazi otthont számára. A faj egykor tömegesen élt hazánkban, ám a lápok és mocsarak lecsapolását követően visszaszorult azok maradékaiba, a tőzegfejtők gödreibe, valamint csatornákba – mutatott rá Harka Ákos megjegyezve: mivel mára nagyon megritkult, fennmaradásáról egy fajvédelmi program keretében Magyarországon mesterséges szaporítással és a szaporulat kitelepítésével gondoskodnak a szakemberek.

(Forrás: MTI, Kép: Felvidék.ma)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Hatalmas fizetést kapnak a kutyák, akik elkergetik a sirályokat a Sydney-i Operaház környékéről

magyarallatvedo

Hatalmas mennyiségben lepték el Dél-Ausztráliát az egerek

magyarallatvedo

Részeg sofőr ütközött, vele utazó kutyáját el kellett altatni

magyarallatvedo