Megérkezett az első gólya Szentivánra is

A vándormadarak hazatérését sokan várják, hiszen a néphagyományoknak köszönhetően még mindig a tavasz és a jó idő hírnökeiként élnek a köztudatban. A vándorló szárnyasok többsége márciusban tér “haza”, ebben az időszakban tömegével foglalják el fészkeiket. Győrszentivánra is hazatért a gólya, erről az egyik közösségi oldalon számoltak be a településrészen élők.

A gólyák esetében elsőként a hímek jönnek meg, akik kitakarítják a fészket a nőstény érkezésére. A párok áprilisban költenek, a fiókák májusban kelnek ki, így az ilyenkor érkező hideg idő a legveszélyesebb az új generáció számára.

A gólyák szeszélyes időjárás esetén könnyen éhezhetnek, hiszen zsákmányaik (rovarok, hüllők, rágcsálók) egy esetleges tavaszi fagy esetén behúzódhatnak a hideg elől. A Mályi Madármentő Állomás szerint ilyenkor egy-két ujjnyira aprított csirkét vagy kacsát lehet nekik adni, melyben a csontokat lenyelhető méretűre össze kell törni. A következő napokban érdemes lesz figyelni a már letelepedett egyedekre, hiszen az előttünk álló hétvégén fagyos tavaszi időre számíthatunk.

(Forrás: gyorplusz.hu, Fotó: Szántóné Kovács Ildikó )

magyarallatvedelem.hu