MAVED: Nem létezhet állatvédelem prevenció nélkül!

Olvasási idő:1 perc

Állatot menteni az egyik legnemesebb tett, ez vitathatatlan. Ám ez csak a jéghegy csúcsa.

Magyarországon az otthon nélkül élő cicák száma már meghaladta a hárommilliót. Ezek az állatok a lakosság számára az észre sem vett, esetleg megtűrt vagy a „sicc innen” kategóriába tartoznak, és még mindig kevesen vannak, akik egyáltalán felfigyelnek rájuk.

▶️ Magyarországon jelenleg még mindig a mentés van fókuszban. A jóérzésű emberek, akik ezeket az állatokat gondozásukba veszik, a civil cicamentők, az állatmentő alapítványok és a menhelyek kapacitása véges és egyre hamarabb kénytelenek kitenni a „megtelt” táblát. Folyamatosan tele vannak mentett és gazdira váró cicákkal, miközben belefulladnak a segítségkérésekbe és napi szinten vívják szélmalomharcukat annak érdekében, hogy az ország több millió gazdátlan cicájának legalább a töredékének élhető, gazdis életet biztosítsanak.

▶️ Kétségbeesetten mentik az újabb és újabb almokat, akiket aztán lelkiismeretesen nevelgetnek, gondoznak, etetnek, kezeltetnek, majd szerető gazdihoz adnak. Ám mire ez a folyamat lezárul, azaz egy egyetlen mentett kiscicából gazdás macska lesz, addig valahol az ország több száz kóbor kolóniájában kiscicák ezrei jönnek világra utánpótlásként. Vagyis kétségbeesetten próbálják teáskanállal kimerni az óceánból a vizet.

❗️Hosszútávú eredményt ezzel lehetetlen elérni. Ahhoz, hogy ma visszaszorítsuk a macskák ilyen mértékű elszaporodását, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Ez magával hozza azt a TÉNYT, hogy ma az állatvédelem nem létezhet PREVENCIÓ nélkül. Egyetlen cica ivartalanításával további két millió utód világra jöttét akadályozhatjuk meg. A nem kívánt szaporulat megállítására az egyetlen hatásos és humánus módszer a BIV, azaz a befogás-ivartalanítás-visszahelyezés, amire mi, a Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány nagy hangsúlyt fektetünk.

Mert a megelőzés az igazi mentés, és megelőzés nélkül nem lesz fejlődés.❗️

Szerző: MAVED – Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány

Röviden a Magyar Macskavédő Alapítványról:

Céljuk, hogy meghonosítsák a felelős macskatartást elveit, felhívják a figyelmet az elszaporodott házimacska állományra és az ivartalanítás fontosságára, csökkentsék a kóbor macskák létszámát és javítsák az életminőségüket.