Magyar Állatvédelem
Image default

MAVED: Miért ivartalanítsd a kandúrodat?

Olvasási idő:1 perc

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni egy kiscicánál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalaníts vagy sterilizáld macskádat és előd meg a nem kívánt szaporulatot!

Napi több tucat segítségkérés fut be a Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítványhoz (Maved). Ez nem meglepő, hiszen több millió kóbor macska él ma hazánkban, amely segítségre szorul. Közösségi média oldalukon összegyűjtötték, hogy miért ivartalaníts:

Sokan gondolják, hogy a kandúrokat nem kell ivartalanítani, elég a nőstényeket. A kandúrt csak fölösleges beavatkozásnak tesszük ki, természetellenesen megfosztjuk „férfiasságától”.

Miért vérzik több sebből ez a vélemény?

Miért jó neked?

Kezdjük az ízlésbeli dolgokkal: a macskák véleménye az illatszerekről gyökeresen eltér a miénktől. Aki érezte már egy ivaros kandúr „parfümjét”, amivel megjelöli területét, az nagyon jól tudja, hogy elképesztően orrfacsaró, és igazi kihívás megszabadulni tőle. Előzd meg a bajt! 

Miért jó neki?

Ha kinti cica, nem fog kajtatni a nőstények után, kevésbé csavarog el, így kevesebb veszélynek van kitéve. Kevesebb „csatában” vesz részt, így kisebb az esélye, hogy letépett füllel vagy betegen tér haza. Nemcsak fajtársaival barátságosabb, bónuszként veled is kedvesebb lesz.

”Igen, de ez természetellenes!”

Valóban az a „természetes”, ha az állatok szaporodnak, ahogy a természet rendelte. A természetben. Csakhogy mi is leszálltunk már a fáról, sőt mi több, mesterséges környezetben élünk, a macska pedig a háziállatunk; nem kezelhetjük úgy, mintha vadállat lenne.

”Igen, de az én kandúrom szobacica, sosem jár ki!”

Ha bezárod a kandúrt, attól neki nem lesz jobb. A nemi ösztön az állatoknál is nagyon erős. Ha nem tudja levezetni, attól egyértelműen szenved (és te is fogsz – tőle), sokkal inkább, mintha az ivartalanítással „megfosztod” ettől a késztetéstől.

”Igen, de a műtét fájdalmas, fölösleges szenvedésnek teszem ki!”

A műtét minimális beavatkozással jár, és altatásban végzik. A műtét után kap fájdalomcsillapítót így fájdalmai nem lesznek, csak ébredése után pár óráig kába lesz. Ráadásul az állatok rendkívül hamar regenerálódnak: pár nap múlva már el is felejti az egészet, és kapsz egy kezesebb, bújósabb macsekot. Ez a kis kellemetlenség pedig egyáltalán nem mérhető a kóbor, éhező, beteg, bántalmazott utódok szenvedéseihez.

-”A nem kívánt szaporulat nem az én problémám, hanem a nőstény macska tulajdonosáé!”

A kiscicák „létrejötte” két szülő „műve”, és a kölykök egyik szülője a te kandúrod. Így bár valóban nem a te problémád, viszont felerészben a TE felelősséged is!

Vállalj felelősséget a macskádért!

Kapcsolódó

2200 kilométerre és 7 év eltelte után találták meg az elveszettnek hitt macskát

Marci

„Jön a nyár, jön a meleg, tessék nem a kocsiban hagyni a kutyákat” – Singh Viki

Marci

Papírszemét közül mentették ki a cicákat Szentendrén

Marci