Magyar Állatvédelem
Image default

Már nem keresik a délvidéki fekete párducot, ami lehet, hogy csak egy macska volt

Olvasási idő:2 perc

Mai naptól már nem keresik a fekete párducot, amit a délvidéki Apatin környékén véltek látni. Míg a szakemberek azt mondják, készen állnak, ha esetleg bármikor kellene közbelépni, addig mások figyelmeztetnek pánikra nincs ok, lehet, hogy egyszerű fekete macskáról van szó. A Palicsi Állatkert szakemberei kiemelik, hogy ők sem száz százalékig biztosak abban, hogy milyen állatról van szó.

Sonja Mandić, a Palicsi Állatkert igazgatónője a Szabad Magyar Szónak azt mondta, nem biztosak abban, hogy pontosan milyen vadmacskáról van szó, ha egyáltalán nagy vadmacska a főszereplője a történetnek.

– Nem vagyunk abban biztosak, hogy nagymacskáról van szó. A laikusok leírása alapján nagyon nehéz azonosítani az állatot, mondta Mandić, majd hozzátette, az állatkert tapasztalt szakemberei minden pillanatban készen állnak, hogy kimenjenek terepre, amennyiben szükséges. Amennyiben megtalálják és elkábítják az állatot, átszállítják az állatkertbe. Amennyiben kiderül, hogy valóban párducról van szó, akkor az fokozottan védett állat, mindenképp jó lenne megőrizni egy ilyen példányt, fogalmazott az igazgatónő.

Lehet, hogy nem is párduc, hanem egy macska?

Dr. Milan Paunović biológus viszont úgy véli, hogy semmilyen jel nem utal arra, hogy vadmacskáról van szó. Szerint az egy egyszerű fekete macska, az első nyom, amit találtak pedig nem macskától, hanem kutyától származik. Szerinte a közösségi oldalakon bármi közzétehető, ez nem jelenti azt, hogy a vadmacska valóban létezik.

– Tulajdonképpen nyugtalanítják az egész közösséget, az ott lakókat, aktiválták az intézményeket, sokan éjszakák óta nem alszanak, minden ok nélkül, mondta a szerb Kurirnak dr. Paunović.

Leállították a keresést

Az Apatin környékén, a bácsszentiváni erdőben és a Junaković Gyógyfürdő környékén több napon át tartó eredménytelen keresés után végül felfüggesztették a fekete párduc utáni további hajtóvadászatot. A szakemberek már össze is pakolták hőkameráikat és drónjaikat, amelyeket a keresés során vetettek be.

Alaposan átkutatták a terepet, ami több napot vett igénybe, de nem találtak egyetlen egyértelmű bizonyítékát se annak, hogy a ragadozó valóban az Apatin környéki erdőkben vagy mezőkön, esetleg a Duna közelében tartózkodna.

– A talajon nem találtunk semmilyen releváns nyomot, ami arra utalna, hogy a ragadozó tényleg ott járt, vagy táplálkozott, és újabb bejelentés sem érkezett, hogy esetleg látták az állatot. Így megalapozott az a megállapítás, hogy a szemtanúk állításai és a nem teljesen egyértelmű videófelvétel meglehetősen ingatag bizonyíték, ami nem teszi indokolttá, hogy a továbbiakban is nagyszámú személy és szakértő a felszerelést felhasználva kutasson utána – mondta Nemanja Ivanović, a tartományi mezőgazdasági titkár vadászatért felelős helyettese a szerb köztelevíziónak.

Szabad Magyar Szó – Radio televizija Srbije – Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Az egriek lerombolnák a hódvárakat

magyarallatvedo

Hatalmas bírságot kapott, mert fél évvel korábban nem szedte fel a kutyaürüléket

magyarallatvedo

Brutálisan kínozta viadalos kutyáját a nógrádi férfi

magyarallatvedo