Magyar Állatvédelem
Image default

Már csak két északi szélesszájú orrszarvú él a Földön, a kutatók mindent elkövetnek, hogy megmentsék a kihalástól

A berlini Max Delbrück Kutatóközpont számolt be arról az eredményről, amelyben a vadonban kihalt, és mindössze két nőstény állattal képviselt északi szélesszájú orrszarvú alfajt esetleg majd szaporítani lehet – írta meg a National Geographic.

Az északi szélesszájú orrszarvút a 30 éves Najin, s a lánya, Fatu képviselik csupán, ők egy kenyai rezervátumban élnek, és bár csak két nőstényről beszélünk, az alfaj megmentése mégsem teljesen reménytelen.

Egy e célra létesült kutatócsoport a BioRescue projekt keretében sikeresen állított elő a rinocérosz embrionális őssejtjeiből olyan sejteket, amelyek aztán az állat csírasejtjeivé válhatnak, vagyis az orrszarvú petesejtek és hímivarsejtek előfutár-sejtjeit (PGC-t). A 2019 óta dolgozó kutatócsoport számára ez hatalmas mérföldkő az alfaj megmentése felé vezető úton.

A nagy tapasztalattal rendelkező, a világ számos pontjáról e projektre összegyűlt kutatók a rinocérosz bőrsejtjeiből indultak ki a munka során. Hasonló módszert eddig csak főemlősök és rágcsálók esetében tudtak sikeresen alkalmazni, ám azoktól eltérően a rinocérosz egy másik gén, az SOX17 irányításával jön létre a PGC. A következő, nem kis feladat az lesz, hogy ezekből az előfutár-sejtekből érett, működő ivarsejteket hozzanak létre, így a siker még távol van egyelőre.

(Forrás: National Geographic)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Halálra akarta éheztetni azokat a kutyákat, amelyeket nem tudott eladni?

magyarallatvedo

Gyorshír: Betiltják idén a tüzijátékok árusítását!

magyarallatvedo

Dr. Fülöp Erik Btk-módosítással lehetetlenítené el az állatkínzók bűnismétlését

magyarallatvedo