Magyar Állatvédelem
Image default

Már Budapestnél kóborol a svájci farkas

Olvasási idő:1 perc
Már Budapest környékén jár az a farkas, amely nemrégiben több száz kilométert vándorolt Svájctól egészen Magyarországig. Az állat hollétéről tájékoztatták a magyar természetvédelmi hatóságokat is, és amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indítanak – írja az Index.

Mint arról korábban mi beszámoltunk, egy farkas egy év alatt a svájci Graubünden kantonban található Surselva régióból egészen Magyarországig vándorolt. Az M237-es számmal megjelölt fiatal hím légvonalban több mint 700 kilométert tett meg. Mivel azonban értelemszerűen nem csak egyenesen haladhatott, ennél sokkal több kilométer van már a lábaiban.

Az M237 kódszámú farkas – amely több mint hétszáz kilométeres vándorlás után az Alsó-Rajna-völgytől egészen a Budapesthez közeli Vértesig jutott – továbbra is Budapest térségében van – közölte a Sokszínű vidékkel David Gerke, a Gruppe Wolf Schweiz munkatársa. A szakember közlése szerint az állat mozgása lelassult, a hollétéről a magyar természetvédelmi hatóságokat is tájékoztatták.

A farkas 2 hete a dél-budai agglomerációban található, azonban nem számítunk arra, hogy hosszú távon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik

– mondta a lapnak Kálmán Gergely, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) kommunikációs referense. Hozzátette, hogy a természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan készenlétben van, és amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indít.

A nemzeti park arra hívta fel a kirándulók figyelmét, hogy továbbra is ügyeljenek a természetjárás alapvető szabályainak betartására.

Fontos megjegyezni, hogy a farkas kifejezetten kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos. A vadon élő farkas emberre történő támadása Európában nem ismert, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset egyetlen alkalommal sem

– tette hozzá a kommunikációs referens.

(Forrás: Index)

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Védetté nyilvánították a farkast Szlovákiában

magyarallatvedo

Békét kötnek a farkasokkal a Bükk környékén gazdálkodók?

magyarallatvedo

Nincs tovább: kihaltnak nyilvánították a norvégiai farkast

magyarallatvedo