Már a saját lábukon álldogálva élvezik a tavaszt a mesés hortobágyi vadlócsikók

Javában dübörög a tavasz a Hortobágyon is: a nemzeti park gyönyörű fotókat osztott meg a nemrég született vadlovakról, valamint a csodálatos tájról.

“A magunk mögött tudható rendkívül csapadékszegény ősz és tél után a lehető legjobbkor érkeztek az áprilisi esőzések Hortobágyra. A Pentezugi Rezervátum növényei és állatai hónapokat vártak a tavaszi újrakezdéshez nélkülözhetetlen víz megjöttére. Most viszont a – habár a korábbi évektől így is elmaradó – csapadék hatására egy újabb ciklus kezdődik a vadlovak által benépesített szikes puszta egy elzárt szegletében” – írták a nemzeti park közösségi oldalán.

A kamilla mellett az év vadvirága, az agárkosbor is előbukkant, a telet a melegebb éghajlaton átvészelő madarak is megérkeztek, és a vadló kancák mellett négy hosszú, néha még bizonytalan lábon botladoznak az első vadlócsikók is. 

A Przewalski ló maga is az újrakezdés szimbóluma lehetne, ugyanis a természetből teljesen eltűnve, csak az állatkertek és rezervátumok tenyésztési programjának köszönhető, hogy nem pusztultak ki teljesen bolygónkról.  Sőt, hála ezen intézmények sikeres erőfeszítéseinek ma már az eredeti élőhelyükre is visszaköltözhettek. Habár a Pentezug nem látogatható, a Hortobágyi Vadaspark szafari programjának keretében viszont egy, a nagy állománytól külön élő vadlóhárem idei csikóival akár szemtől szembe is találkozhatnak az érdeklődők.

(Fotók: Facebook/HNPI)

magyarallatvedelem.hu