Magyar Állatvédelem
Image default

Magyar gyűrűs kék vércse Spanyolországban

Olvasási idő:1 perc

Egy hazai gyűrűs kék vércsét azonosítottak május 19-én a színes gyűrűje alapján Spanyolország keleti partvidékén. – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

A most megfigyelt madarat fióka korában gyűrűzték 2020-ban Pély határában (Palatitz Péter). Ez az első magyar gyűrűs kék vércse, ami megkerült Katalóniában. Korábban két hazai jelölésű példányról kaptunk hírt Spanyolországból, a Baleár-szigetekről, egyiket megfigyelték (2008.), a másik repülőgéppel ütközött (2015.). Mindegyik eset a tavaszi vonulási időszakban történt.


A Spanyolrszágban megfigyelt kék vércse megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Magyarországon 2020-ig 13603 kék vércsét gyűrűztek, a legtöbb madarat fiókakorban. 2008-tól teleszkóppal is leolvasható kódos jelölőgyűrűket használnak a madárfaj jelölésére, eddig közel 10 ezer példányt jelöltek meg ezzel a módszerrel. Az itthom megjelölt kék vércsék közül eddig 113 példány került meg valamilyen körülmények között külföldön, a legtöbbet a színes gyűrűje alapján azonosítottak. Európa legtöbb országából érkeztek visszajelzések, amely mutatja a Kárpát-medencei költőállomány jelentőségét.


Magyar gyűrűs kék vércse Spanyolországban (Fotó: Joan Goy)

A kék vércse a Kárpát-medencétől egészen a Bajkál-tóig, a füves puszták fészkelő madara. Magyarországon szinte csak az Alföld pusztai erdeiben és mezővédő erdősávjaiban költ. Leggyakrabban vetési varjú által épített fészekben költ, de szívesen foglalja el a mesterséges költőládákat is. Nyár végén, ősz elején nagy csapatokban gyülekeznek az éjszakázó helyeken. A kék vércse hosszútávú vonuló, a telet Dél-Afrikában tölti.


Magyar gyűrűs kék vércse Spanyolországban (Fotó: Joan Goy)

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Kamionok elé dobtak egy megunt kutyát – Mi vezetett ide?

magyarallatvedo

Dezső, a kutyus a tűzoltók vizsgabiztosává avanzsálta magát

Marci

Törpe pingvinek ezrei lepték el a partot a Phillip-szigetnél – VIDEÓ

Marci