Magyar Állatvédelem
Image default

Madárinfluenza miatt váratlanul bezárták az állatkertet Berlinben

Váratlanul kiürítették és bezárták pénteken a berlini állatkertet, miután madárinfluenzát azonosítottak a múlt héten elhullott egyik gázlómadárnál.

A madárházat és pingvinházat délben lezárták, majd a látogatókat felkérték távozásra. A fertőzést egy elhullott gogó, más néven kalapácsfejű madár tetemének rutinszerű vizsgálata során mutatták ki – közölte az intézmény.

Élő madarak körében eddig nem észlelték a betegség tüneteit az állatkertben, ettől függetlenül az összes madarat letesztelik, sőt a betegség terjedésének elkerülése végett a dolgozók is mind védőruhát kötelesek viselni – írja az MTI.

Azt egyelőre nem tudni, az évente 3,7 millió látogatót fogadó állatkert (Zoologischer Garten Berlin, Zoo) mikor nyit ki újra. A német főváros keleti részén fekvő Berlini Állatpark (Tierpark Berlin), mely az állatkert társlétesítményeként működik, ugyancsak hasonló intézkedésekkel reagált az állatok védelmében.

A madárállományok között gyorsan terjedő, madárinfluenza néven ismert H5N1 vírus általában halálos betegséget okoz a szárnyasoknál. Mivel a vírus az elmúlt években több alkalommal is felütötte a fejét Közép-Európában, a térségben folyamatosan végeznek szúrópróbaszerű vizsgálatokat az elpusztult állatokon.

Kapcsolódó

Soha nem látott hibrid madarat fotóztak le – videóval

magyarallatvedo

Rokkantkocsival gázolta el az ücsörgő galambot

magyarallatvedo

1,55 milliárd forintnyi eurót hagyott egy állatvédelmi egyesületre az osztrák nő

magyarallatvedo