Magyar Állatvédelem
Image default

Kiderült, miért kattannak be a cicák a macskamentától

Olvasási idő:1 perc

Egy friss japán kutatás szerint nem csak a bódító hatása miatt rágják, nyalogatják, hemperegnek a macskamenta levelein a cicák, hanem azért is, hogy távol tartsák maguktól a szúnyogokat – adta hírül a CNN.

A macskamenta (Nepeta cataria) aromás levelekkel rendelkező virágos növények, amelyek a világon számos helyen nőnek. A növény leveleiben található iridoidoknak nevezett vegyületek rovarriasztóként működnek,

ezek az anyagok pedig felszabadulnak akkor, amikor a macskák a testüket a levelekhez dörzsölik – meg egy japán kutatás.

A vizsgálat megállapította, hogy amikor a macskák rágcsálják a macskamenta leveleit, a bennük lévő illóanyagokból tízszer annyi szabadul fel, ami így fokozza a növények rovarriasztó tulajdonságait. A kutatók tizenhat cica segítségével rájöttek arra is, hogy a macskák viselkedésében nincs változás akkor, ha a macskamentával például az edényeket bedörzsölik.

A cicák felborítják, nyalogatják azt.

A japán kiwi esetében is hasonló viselkedés volt megfigyelhető.

Sőt, ha az edények alját dörzsölték be az illatanyagokkal és egy kilyukasztott műanyag fedőt tettek rá, az állatok még mindig rágták és nyalogatták a fedelet, tehát a viselkedésük megmaradt annak ellenére, hogy immáron közvetlenül egyáltalán nem tudtak érintkezni a vegyületekkel.

A kutatás szerint a növény szaga váltja ki ezt a furcsa viselkedést, a macskamenta nyalogatása és rágása pedig olyan ösztönös viselkedés, amelyet az iridoidok szaglási stimulációja vált ki. A vizsgálat ugyanakkor megállapította azt is, hogy a japán kiwi levelei hasonló reakciót vált ki az állatokból.

magyarallatvedelem.hu

Kapcsolódó

Levágták a kutya orrát, mégis bízik az emberekben – SOK KÉPPEL

magyarallatvedo

A fajok mintegy 20 százaléka van veszélyben Franciaországban

magyarallatvedo

Elpusztult Jonny Európa legöregebb hím csimpánza

magyarallatvedo