Lóközelben – a ló és az ember kapcsolata napjainkban

Olvasási idő:1 perc

Lóközelben címmel nyílt időszaki kiállítás 2022. június 9-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében, a városligeti Vajdahunyad várában.

A kiállítás napjaink lovasairól, a lovak mai szerepéről szól, ahol bemutatják a sokak számára ismeretlen, ám rendkívül szerteágazó és sokszínű mai magyar lovas világot.

A rendezvény megnyitóján a Készenléti Rendőrség négy lovasrendőre is részt vett, akik a polgárőrség és a honvédség lovas alakulatai mellett vonultak fel a Vajdahunyad vára udvarán, és a megnyitó eseményt megelőzően együtt álltak díszsorfalat.

A lovasrendőri szakma nem különíthető el csak rendőrre, vagy csak lovasra – a két hivatás együttesen jelenik meg.

Fotó: Facebook/Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Feladataik az utóbbi években sokat változtak. Főbb tevékenységeik közé sorolhatók a közrend és közbiztonság fenntartása mellett az illegális migráció kezelésében végzett határszolgálat védelme az ország déli részén, ugyanakkor szolgálatot teljesítenek többek között a fővárosban és a balatoni régióban jellemzően a nyári időszakban, a turisták által gyakran látogatott helyszíneken. Betakarítás idején a termőföldeket felügyelik, fellépnek a fatolvajok ellen, és kiemelt figyelmet fordítanak a tanyavilágban élőkre. Indokolt esetben csapatszolgálati és tömegkezelési feladatokban vesznek részt.

A rendőrség feladatkörébe 2001. január 1-je óta tartozik a huszárság modern kori megjelenítése, amikor belügyminiszter úr a lovas tradíció megőrzése és folyamatosságának biztosítása céljából létrehozta Magyarország Nemzeti Lovas Díszegységét, amelynek bázisát a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály állománya, valamint a területi szervek lovas szolgálata adja.

A Nemzeti Lovas Díszegység legfőbb feladata az állami és nemzeti ünnepeink méltóságának hangsúlyozása azáltal is, hogy a magyar huszár hagyományőrzés értékeit felhasználva kiemelt ünnepeinken díszelegjen, valamint díszjárőr szolgálatot teljesítsen.

Az időszaki kiállítás szeptember elejéig várja a látogatókat, ahol megtekinthető a Készenléti Rendőrség lovainak a csapatszolgálati feladatok során használatos védőfelszerelése is.

Életünk ma is elképzelhetetlen lovak nélkül, rájuk bízzuk magunkat, gyermekeinket. LÓKÖZELBEN vagyunk.

Forrás: Készenléti Rendőrség

Kiemelt fotó: Balogh Sára Borbála