Magyar Állatvédelem
Image default

Lelőtte a támadó medvét a szovátai polgármester, most orvvadászat miatt nyomoznak ellene

Olvasási idő:1 perc

Orvvadászat ügyében vizsgálódik a román rendőrség egy novemberben történt hétvégi vadászat miatt, amelyben egy medvét lőttek le. A nagyvadat kétméteres távolságról a szovátai polgármester lőtte le, akihez morogva, támadó szándékkal közelített a medve – írta meg a magro.hu.

Szováta város Romániában, Maros megyében a Székely-Sóvidék központja, európai hírű üdülőváros. Polgármestere Fülöp László Zsolt, aki a Székelyhon portálnak elmondta, a helyi vadásztársaság tagjaként vett részt egy hajtásos vadászaton. A városvezető részletezte, hogy a vadászat során 4–5 medvét is láttak. Szerinte ez már megszokott, hiszen a vadászatok alkalmával néha gyakoribb látvány a medve, mint a vaddisznó.

„A szombat délutáni vadászaton megjelent a medve 25 méterre tőlem. Azért tudom, hogy pontosan hány méterre, mert a helyszínelés során lemérték a távolságot. Jeleztem a jelenlétem, köhögtem, kiabáltam, de ő egyre csak közeledett morogva, látható támadó szándékkal. Két méterre volt, amikor leadtam a lövést és a nagyvad elterült. Azonnal értesítettem a vadászat szervezőjét és a rendőrséget is. Mivel nekünk az engedélyünk vaddisznóvadászatra volt, de önvédelemből lelőttem a medvét, ezért orvvadászat kivizsgálása miatt indult eljárás. Hálás vagyok azért, hogy most ezt el tudom mondani, és nem a kórházi ágyon fekszem, vagy nem történt még rosszabb velem” – osztotta meg az eset részleteit a polgármester.

Fülöp László azt is elmondta, hogy nem ez az első közeli találkozása medvével, korábban egy nagyvad hat méterre közelítette meg, de nem akart rátámadni, és vissza is fordult arra, ahonnan jött. A medve tetemét az állategészségügyi igazgatósághoz szállították, ahol felboncolták és jegyzőkönyvet készítettek a halál okáról. Megállapították, hogy az állat 340 kilogrammos volt, és szemből, nyaki tájékon lőtték meg. A rendőrség a helyszínen is vizsgálódott, ugyanakkor lefoglalta a vadász fegyverét is, további vizsgálatokra. Az ügyben bűnügyi kivizsgálás indult orvvadászat és jogtalan fegyverhasználat ügyében. Vádemelés még nem történt – írták.

(Forrás: Magro, Kép: econlab.org)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Megint csak felfüggesztett börtönbüntetést kaphat egy kegyetlen állatkínzó

Marci

Éles fegyverrel lőtt a kölyökmacskára az embernek nem nevezhető lény

magyarallatvedo

Illegálisan lőttek védett madarakat a Tisza-tó kiemelten védett holtágánál

magyarallatvedo