Magyar Állatvédelem
Image default

Leleplezték a kulisszatitkot: így készültek a Frakk, a macskák réme jelenetei

Olvasási idő:1 perc

Idén ötvenéves a Magyar Televízió animációs tévésorozata, a Frakk, a macskák réme, amely máig nagy népszerűségnek örvend. A rajzfilm egyik szinkronhangja, Pusztaszeri Kornél az M5 kulturális csatorna műsorában arra adott választ, mi lehet a mese titka.

Papírkivágás technikával készült el, és a rendezők mozgatásával kelt életre Frakk, Lukrécia és Szerénke, valamint Károly Bácsi és Irma néni. A Frakk, a macskák réme szereplőinek történetein generációk nőttek fel az elmúlt fél évszázadban, miközben olyan legendás szinkronhangokat hallgathattak, mint Szabó Gyula, Schubert Éva vagy Váradi Hédi. Egy epizódszerepben Pusztaszeri Kornél is feltűnt, akit még főiskolás korában választottak ki a rajzfilmsorozat gazdátlan foxijának szerepére.

„Hihetetlen volt az egész, hiszen a Frakk gyerekkorom meghatározó meséje volt, álmomban sem gondoltam volna, hogy egy nap az én hangomon szólal majd meg egy karaktere. Megdöbbentett, hogy ekkora sikere van, hogy felnőtt létemre még szinkronizálhatok benne, miközben a 70-es évek elején indult. Akkoriban még úgy készültek a rajzfilmek, hogy először a szinkronokat vették fel, és azok alapján tervezték meg aprólékosan, filmkockánként a jeleneteket. Így még a szájmozgás is hiteles tudott lenni” – mesélt a kulisszatitkokról a színművész, aki Pumukli, Martin Lawrence és Jackie Chan állandó magyar hangjaként is hallható.

Pusztaszeri Kornél szerint a rajzfilm sikere abban rejlik, hogy őszinte és emberi figurák, illetve helyzetek jelennek meg benne, és megerősíti az emberekben azt a gondolatot, amire számtalan mese épül: a jó mindig győz, a rossz pedig elnyeri méltó büntetését. A Librettó Médiaklikk-oldalán 60 napig elérhetők a korábbi epizódok.

ÉRDEKESSÉGEK: Veje kutyájáról formálta Frakkot az író Bálint Ágnes. Az igazi Frakkot egy kórház udvarán látta meg a férfi, ahová orvosi kísérletek miatt vitte a sintér. Inkább megvette gyorsan száz forintért. Lukrécia és Szerénke valójában az író két macskája volt, de még Lajcsika, a szomszéd kisfiú is létezett, Vecsésen lakott és sokszor megfordult Bálint Ágneséknél. A mese szereplőit Várnai György, az ismert karikaturista rajzolta, aki a bemutató után elmondta, örömmel vállalta el a munkát, mert amúgy is rajong az állatokért, több kutyája is van otthon.

Metropol – Újságmúzeum – Magyar Állatvédelem