Magyar Állatvédelem
Image default

Leleményes újdonsággal védik az áramütéstől a madarakat (Videó)

Olvasási idő:1 perc

Egerészölyv, fehér gólya, vörös vércse, macskabagoly – többek között ezeket a madarakat védik egy új berendezéssel, az úgynevezett fejjel lefelé fordított oszlopkapcsolókkal. Ha a tesztidőszak jól zárul, országszerte alkalmazhatják – írja az Élő Bolygónk.

Az E.ON Hungária Csoport, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek, köztük a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával alakították ki és tesztelik a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát változatát.

A hagyományos eszközt alakították át a fejlesztők, hogy a madarak ne tudják úgy megközelíteni, hogy az sérülést okozhasson.

Az új eszközt fejjel lefelé szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak.

A tesztelés helyszínének kiválasztásakor egyebek mellett a környék madárvilágát vették figyelembe a szakemberek. A berendezést három helyszínen, a tiszántúli Hajdúszováton, a Fejér megyei Soponya, és március végétől a Baranya megyei Udvar község közelében tesztelik majd a Duna–Ipoly Park Igazgatóság és az E.ON munkatársai.

A szakemberek egy éven keresztül figyelik, hogy az új eszközök mennyire üzembiztosak, könnyen szerelhetők-e, ellenállnak-e állnak az időjárásnak, és hogyan viszonyulnak hozzájuk a madarak. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, érdemes-e nagy számban alkalmazni a mostani fejlesztést.

Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: youtube.com/E.ON

Kapcsolódó

Legóból épített kerekeskocsit a sérült kutyának ez a srác

magyarallatvedo

Bika ölte meg az 50 éves családapát a fesztiválon – VIDEÓ

Marci

Két gázolást is túlélt a medve, majd az erdőbe menekült – VIDEÓ

Marci