Magyar Állatvédelem
Image default

Lehet ezt így is: 100 milliós büntetés és 5 év börtön 5 kismacskáért

Olvasási idő:2 perc

Krétán a hatóságok példátlanul magas, 250 ezer eurós bírsággal (mintegy 100 millió forint) sújtottak egy férfit, aki öt újszülött kiscicát dobott egy szemetesbe. A férfi ellen ráadásul a bűncselekmény miatt büntetőeljárás is indul, így 5 év börtönt is kaphat.

Az elkövető, egy 59 éves iraklioni férfi még június 3-án vette el a kiscicákat az anyjuktól, egy zsákba tette őket, majd a Heraklio-Miron úton, Stavriakani Kamara településen egy szemetesbe dobta. A férfi azzal a meggyőződéssel hagyta el a területet autójával, hogy büntetlenül megszabadult a cicáktól.

Nem tudta, hogy…

Egy nő, aki a szemetét a kukához vitte, nem sokkal később megtalálta őket: egyikük már elpusztult, a maradék négy az életéért küzdött.
A cicákat állatorvoshoz vitték, azonban hiába próbálták megmenteni őket, csak egy maradt életben. A nő felvette a kapcsolatot a helyi állatvédő egyesülettel, és együtt jelentették az esetet a rendőrségen.

A biztonsági kamerák rögzítették a férfit, az autóját és az esetet. A rendszámtáblája nem volt jól látható, a rendőrségnek azonban a helyiek és önkéntesek segítségével 2022. június 9-én sikerült azonosítania az elkövetőt. A férfi végül elismerte, hogy a kidobta a körülbelül kéthetes kiscicákat – számolt be a zoosos.gr állatvédelmi honlap.

Nem ez az első eset, hogy valaki az országban magára hagyja a védtelen állatokat, és hagyja őket elpusztulni. Azonban ez az első alkalom, hogy az új állatvédelmi törvényt teljes erővel végrehajtják, és ez minden bizonnyal példaként szolgál majd a többi állatkínzó elrettentésére.

Az új törvény szerint az újszülött állatok elhagyása és megölése bűncselekménynek minősül, a KÖTELEZŐ közigazgatási bírság 50 000 euró (20 millió Ft) állatonként.

A korábbi törvény szerint a közigazgatási bírság 30 000 euró volt (kb. 12 millió Ft), és fel lehetett függesztetni, ezt szigorították. Most első ízben indult büntetőeljárás az újszülött állatok elhagyása és megölése miatt, ami öt év börtön mellett 250.000 eurós bírsággal jár.

A védtelen, újszülött macskák elleni hihetetlen bűncselekményt a “KRITI TV” televízió tette közzé:

Krétán sűrűn előfordul(t), hogy kidobták az állataikat

A KRITI TV-nek nyilatkozva Maria Houstoulaki, a “Zoforos” Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy Kréta vezető helyen áll az állatok elhanyagolásával, elhagyásával vagy bántalmazásával kapcsolatos bűncselekmények tekintetében.

“Itt, Krétán az ilyen bűncselekmények miatt a lista élén állunk. Ez az első büntetőeljárás újszülött állatok elhagyása miatt, amelyet a görög rendőrség alapos vizsgálatát követően, az állatvédők közreműködésével folytattak le.

– hangsúlyozta Houstoulaki.

Megköszönve a rendőrségnek az elkövető azonosítására tett erőfeszítéseit, azt mondta, hogy “az embereknek végre meg kell érteniük, hogy az élet minden lény elidegeníthetetlen joga, legyen az emberi vagy nem emberi. És nem dobhatunk minden életet a szemétbe”.

Az önkormányzat megelégelte

Maria Kanavaki, Iraklion önkormányzatának közigazgatási és pénzügyi szolgáltatásokért felelős alpolgármestere hangsúlyozta: “A jogszabály elsőre keménynek tűnik, de így kell lennie, ha lelkek bántalmazásáról vagy kínzásáról van szó. Elítéljük az ilyen magatartást”.

A heraklioni “Sirios” állatvédő csoport közleményt adott ki, amelyben a következőket írta: “Nincs szükségünk a törvény szigorára ahhoz, hogy tiszteletben tartsuk a nyilvánvalót. Minden élőlény életét, amelyet tisztelnünk és védenünk kell. Tudassa mindenki, hogy ez példa arra, hogy az ilyen bűncselekmények nem maradnak büntetlenül”. Megjegyzendő, hogy az új állatvédelmi törvény szerint, ha valaki nem tud tovább gondoskodni háziállatáról, kutyájáról vagy macskájáról, akkor az önkormányzatokon keresztül jogi eljárást kell lefolytatni.

A szigetországi helyi média szerint az 59 éves férfi beismerte a bűncselekményt, de “tudatlanságát fejezte ki az új törvényről”.

Az életben maradt cica egy állatvédő önkéntes védelme alatt áll.

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Népharag zúdult a Playboy modellre, ezt tette a kiskutyájával

magyarallatvedo

Örökbefogadott kutyával bővült a börcsi tűzoltók csapata

Marci

Kutyáikkal vonultak fel a sztárok a vörös szőnyegen

magyarallatvedo