Látványos videón, ahogy egy sérült leopárd murénát műtenek a budapesti Tropicariumban

Olvasási idő:1 perc

A szerencsétlenül járt leopárd murénának eltörött az állkapcsa. Az altatásos műtét után néhány hónap elteltével az állat egy új akváriumba került, ahol azóta is remekül érzi magát.

A budapesti Tropicarium egyik akváriumában élő leopárd murénánál (Gymnothorax favagineus) nyílt állkapocstörést vettek észre a gondozói. A sérülés hátterében feltételezhetően a fajtársakkal folytatott rivalizálás és rangsorharc állhatott. – számolt be a hírről a vízi élőlények egészségügyi ellátásával foglalkozó Vet4Fish.

A portál tájékoztatása szerint az ilyen sérülések mielőbbi ellátást igényelnek, így ennek megfelelően a közös akváriumból kikerülő állatot a karanténrendszerben helyezték el. Alapos előkészületek után összeállt a műtéti stáb és elkezdődött a sebészeti beavatkozás. Először a tömegét mérték le, hogy meg tudják állapítani a fájdalomcsillapító és az antibiotikum gyógyszeradagokat.  A murénát ezután egy altatószeres vízfürdőbe helyezték, ahol az idő elteltével elérte a műtéti anesztézia mélységét a bódultsága. A szisztémás fájdalomcsillapító mellett helyi érzéstelenítőket is kapott a csontműtét megkezdése előtt. Az elhalt részek és a szövetek felfrissítése után velőűrszeget helyeztek be az állkapocscsont törött részébe. Ezt követően a lágyszöveti részeket felszívódó varratokkal húzták össze.

Az altatásból való gyors ébredés után elkezdődött a gyógyulás hosszú folyamata. Az állat hamarosan elkezdett enni. Néhány hónap elteltével elérkezettnek látták az időt a hal visszahelyezésére, azonban előtte még egy kontroll röntgenvizsgálatra is sor került. Ezért újabb altatás következett, mely során egy mobil röntgenkészülék segítségével megbizonyosodtak róla, hogy a műtött csont összeforrt. Az áttelepítés után a muréna az új akváriumban elfoglalt egy számára tetszetős búvóhelyet, és azóta is aktívan táplálkozik.

Az elmúlt hónapok történéseit egy videóban is összefoglalták:

(Forrás: vet4fish.com Kép: wikipedia.hu)

Magyar Állatvédelem