Magyar Állatvédelem
Image default

Lassú és fájdalmas kínhalál: 330 kiló műanyagszemetet találtak egy bálna gyomrában

Olvasási idő:1 perc

Egy ámbráscet „lassú és fájdalmas” halált halt Új-Skócia partjainál a hónap elején, miután elfogyasztott 330 kilónyi, a gyomrában összetömörödött szemetet. A bálnát egy sziklás parton találták Craigmore-ban, Judique közelében.  A CTVNEWS szerint a 45 méter hosszú hím lesoványodottnak tűnt, amikor november 4-én partra vetődött. Bár több csapat is dolgozott a megmentésén, másnap elpusztult – tudatta a szomorú hírt a Greenfo.

A bálnák egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a tengerben található szemét miatt. Az állat gyomrában halászhálókat, köteleket, kesztyűket és különféle műanyag tárgyakat találtak.

Egy átlagos kifejlett bálna 35-45 tonna között van, de ez a kifejlett hím nem haladta meg a 30 tonnát, mivel a szemét megakadályozta, hogy megfelelően tudjon táplálkozni. A kanadai Wildlife Health Cooperative a boncolás során megállapította, hogy az állat gyomrában halászhálókat, köteleket, kesztyűket és különféle műanyag tárgyakat találtak. Ezek a bálnák úgy esznek, mint a porszívók – kinyitják a szájukat, és hagyják, hogy bármi, ami körülöttük van, beáramoljon. Ezzel nagy a veszélye annak is, hogy a vízben és a tengerfenéken lévő szemetet lenyeljék.

Tonya Wimmer, a Marine Animal Response Society (MARS) munkatársa elmondta, hogy a bálnák táplálkozása miatt gyakran találnak műanyagot a gyomrukban, de a hím gyomrában összetömörödött szemétcsomó nagyobb volt, mint amit valaha is találtak.

Egy november elején közzétett új tanulmány szerint a bálnák naponta akár 10 millió mikroműanyagot is megesznek. A kék bálnák fogyasztják a legtöbbet, mivel szinte kizárólag apró, garnélarák méretű állatokkal táplálkoznak – így rendkívül nagy kockázatnak vannak kitéve. Ennek oka a szűrővel táplálkozó viselkedésük, az általuk megevett hatalmas mennyiségű zsákmány, valamint az, hogy jellemzően szennyezett területeken élnek, mint például a Kaliforniai Áramlat.

(Forrás: Greenfo)

 

Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

A rendőrök hozták le a kiskutyát a keskeny ablakpárkányról – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

A Kijevi állatkert állatait nem sikerült evakuálni, így a személyzet odaköltözött

magyarallatvedo

Púpvédő segíti a Nyíregyházi Állatpark 14 éves kétpúpú tevéjének gyógyulását

magyarallatvedo