Magyar Állatvédelem
Image default

Lassan jár, mégis kevesek találkoznak vele – mi az?

A közönséges holdszarvú ganéjtúró (Copris lunaris), bár közönséges, mégsem kerül gyakran a szemünk elé. Hogy miért? A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága választ adott a kérdésre.

A nőstény egyedül vagy párjával közösen kora tavasszal 15-20 cm mélységben tágas föld alatti kamrát ás, melynek folyosója a föld felszínére nyílik. Ezen át kis adagokban cipelik le az összegyűjtött trágyát, lent lepényt formálnak belőle, egy ideig érlelik, majd a nőstény galacsint formál belőlük és a tetején fúrt lyukba egy-egy petét helyez. A galacsinkészítés és peterakás tavasztól július végéig tart, mialatt a bogárpár együtt marad és a kamrában tartózkodik.

Sőt a nőstény egészen a kikelésig őrzi is a sorba állított galacsinokat, miközben általában az egyik tetején üldögél. Persze a hosszú föld alatti időszak során enni is kell valamit.

A nőstény erről ugyancsak gondoskodott, mert néhány galacsinba nem tojt petét, és a lárvák kikeléséig ezeket fogyasztja. Hát ezért találkozunk ritkán ezzel a bogárral. Mi a Taktaközben futottunk össze vele.A holdszarvú ganéjtúró védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke: 5000 forint.

Forrás: Barati Sándor természetvédelmi területfelügyelő/Dél-Borsodi Tájegység

Kapcsolódó

Egyre több a farkasfalka az Alpokban, rohamosan nő a számuk

Marci

Eltűnnek a fókák, a jegesmedvék kénytelenek rénszarvasra vadászni – VIDEÓ

Marci

Veszélyeztetett madarak dalaiból álló album áll a slágerlisták élén

Marci