Magyar Állatvédelem
Image default

Kutyapiszoárt (!) tesztelnek Józsefvárosban

Olvasási idő:1 perc

A kutyapiszoárt a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület javaslatára szerezte be az önkormányzat a múlt évben, még a Déri Miksa utca megnyitása előtt – számolt be a jozsefvarosujsag.hu.

Hirbek Edina, a ZöldEb elnöke a lapnak elmondta, külföldi kiállításon találkoztak ezzel a találmánnyal, ami két változatban is létezik, fából és betonból. Ők próbaképp az olcsóbb, fapiszoárból szereztek be, amit a rendezvényeiken használnak sikerrel.

A cseh találmány a kutya területjelölési ösztönére alapoz. A kanok és a domináns szukák ugyanis vizelettel jelölik ki a területüket, és folyamatosan felüljelölik a másik kutya által hagyott vizeletnyomot. Tehát lényegében mindegyik ugyanazokon a pontokon pisil, és ehhez elég már nekik egy földből kiálló tízcentis tárgy is. Ezt használja ki a találmány, magyarázta Hirbek Edina, ami egy nagyjából 60 centiméter magas speciálisan kialakított üreges szerkezetű faoszlop vagy betonkúp. A nyílásain keresztül befogadja a vizeletet, és valamennyit magában is tart még takarítás után is, a kutya ezért mindig észleli a szagot, és ezek után oda akar pisilni, mert ott tud jelet hagyni. (Tehát a lyukakba kell beletalálni a kutyáknak, ellenkező esetben a járdán fog folyni a pisi… – a szerk.)

Az itt látható lyukakba kellene beletalálni a kutyáknak…

A piszoár könnyen lemosható, vagy az eső mossa le, a szag azonban megmarad benne – az ember ebből semmit nem érzékel –, míg máshonnan lemossa a víz a szagot is, és emiatt mindig máshová vizelnek a kutyák. A kutyapiszoárt a számukra fontos szag miatt mindig megtisztelik – a területjelölési ösztönt így használja ki a találmány, és többé a kutyát nem érdekli a tűzcsap, villanyoszlop vagy lépcsősarok, amiket eddig összevizelt.

Az újság szerint szerkezet viszonylag olcsó, a fa változat nagyjából 20 ezer, a nagyobb igénybevételre tervezett betonpiszoár pedig 120 ezer forint körüli áron beszerezhető.

Ez a módszer csak a probléma 60 százalékát oldja meg, a nem domináns szukák ugyanis nem jelölnek. Nekik továbbra is a kutyavécé lenne közterületen a jó megoldás, de hogy ne legyen túl drága, egy ilyen szerkezet köré telepítve. A lap szerint ehhez elegendő egy 1 négyzetméteres terület, például kiszáradt fa helye, amit zeolittal vagy homokkal borítanak be, a közepébe kell a piszoárt állítani. A hagyományos kutyavécé ezzel szemben eléggé költséges, nagyjából másfél millió a kialakítása, a karbantartása is meghaladja az évi 120 ezer forintot.

Józsefváros Újság nyomán Magyar Állatvédelem

Kapcsolódó

Öt macskát hoztak fel a húsz méter mély kútból a tűzoltók

magyarallatvedo

Bütykös ásóludak vendégeskedtek a kardoskúti Fehér-tavon

Marci

Elaltatták a súlyosan megsérült, elgázolt medvét

Marci