Image default

Egy friss kutatás szerint a kutyák az orrukkal és a szemükkel együtt látnak

Olvasási idő:1 perc

A Journal of Neuroscience nevű folyóiratban megjelent egy friss kutatás, ami szerint a kutyák szaglása és látása valamilyen módon integrálódik, az azonban nem ismert, hogyan élik meg a két érzékszerv együttes működését.

A kutyák szaglása köztudottan kiemelkedő, képesek illat alapján azonosítani és követni a tárgyakat. Most azonban az is kiderült, hogy agyuk működése során a szagokat a látásukkal is összekapcsolják.

Ilyen jellegű összefüggés a két érzékszerv működésében egyetlen más fajnál sem derült még ki.

A tanulmányt a Cornell Egyetem vezette le. A kutatók huszonhárom kutya agyáról készült MRI-felvétel alapján arra a következtetésre jutottak, hogy

neurológiai kapcsolat van a szaglást felismerő szaglóbura és a látást feldolgozó nyakszirti lebeny között.  

A főként látásra támaszkodó emberek agyában például egyáltalán nincs ilyen kapcsolat.

A felfedezés azt is igazolja, hogy a kutyák az illatokat beépítik a környezetükről alkotott kép és tér értelmezésébe, azaz az egész tájékozódásukba. Ezt támasztja alá azoknak a kutyáknak a viselkedése is, amelyek

bár elvesztették látásukat, továbbra is remekül boldogulnak környezetükben, nem ütköznek neki semminek, sőt még a botot is visszaviszik gazdájuknak.

A kutatók most azt tervezik, hogy hasonló vizsgálatokat folytatnak le a macskák és a lovak agyáról készült MRI-kről is, hogy feltárják, ezen fajok esetében van-e hasonló neurológiai összefüggés a látás és a szaglás között.

magyarallatvedelem.hu

Related posts

Ők itt Sugárcső és Sanyi: a tűzoltóság kutyusa és macskája

Marci

Robbanóanyag-kereső kutya lesz a szörnyű körülmények közül mentett juhászkutyából

magyarallatvedo

Több száz madárral végzett bosszúból egy férfi, mert kirúgták – VIDEÓVAL

magyarallatvedo