Magyar Állatvédelem
Image default

Különös állatok lepték el az egyik szegedi utcát

Olvasási idő:1 perc

Tarjánban a Kemes utcai téli fák immár elmaradhatatlan kellékei az erdei fülesbaglyok. A madarak évek óta ezt a csendes panel lakótelepi utcát választják nappalozó helyüknek, ahol biztonságban pihenhetik ki éjszakai vadászatukat. Bár az igazi hideg idő még várat magára, vagyis időjárási indoka még nincs annak, hogy behúzódjanak a városba, a baglyok már elfoglalták a sportpálya körüli ágakat a magasban – írja a Délmagyar.

Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi egyesületének titkára elmondta,

bár a létszám folyamatosan változik, akár 100 baglyot is meg lehet most figyelni ezen a területen.

– A városon belül védve vannak a szárnyas és szőrös ragadozóktól, ezért gyűlnek urbánus területeken. Innen járnak ki éjszaka a szántóföldekre, gyepekre, hogy az agrárvállalkozások termését pusztító rágcsálókra vadásszanak. Közvetetten tehát a városlakóknak is hasznos a jelenlétük, hiszen minél több lesz a termés, annál olcsóbban jutunk majd hozzá – magyarázta a szakember. Ugyanakkor bosszúságot sem okoznak a lakótelepi szomszédaiknak, hiszen csendben pihennek.

– Az erdei fülesbaglyokkal kapcsolatosan csupán a fiókákra szoktak panaszkodni azok, akiknek ablakai közelében költenek a szülők tavasz végén. Szerencsére azonban csak néhány pár választ városi környezetet erre a célra, ezeknek a madaraknak a többsége februárban elkezd visszaköltözni a külső területekre – magyarázta.

A következő két hónapban azonban még biztos, hogy „bagolyfákként” funkcionálnak majd a Kemes utcai növények, azt pedig, hogy melyik ágait érdemes alaposabban megszemlélni, meglehetősen egyszerű eldönteni: csak meg kell nézni, hol van a földön rengeteg bagolyköpet.

Délmagyar nyomán

Kapcsolódó

Az amerikai haditengerészet leállítja a borzalmas, de minimum felesleges állatkísérleteket

magyarallatvedo

Ez az ügyész hol szerezte a diplomáját? (véleménycikk)

magyarallatvedo

Egyre több a róka Keszthelyen és más városokban is – VIDEÓVAL

magyarallatvedo